Аднан Мендерес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аднан Мендерес
турски политик
Аднан Мендерес 
Роден: 1899 г.
Починал: 17 септември 1961 г. (62 г.)

Аднан Мендерес (на турски: Ali Adnan Ertekin Menderes) е турски политик и министър-председател на Турция в следвоенните и първи години на студената война (1950 – 1960).

Юрист по образование. През 1945 г. е изключен от управляващата кемалистка партия, след като се изказва за демократизацията на страната и застава начело на опозиционната Демократическа партия, с която печели парламентарните избори през 1950; 1954 и 1957 г.

Неговото премиерстване е белязано от значителен стопански ръст и възстановяване на икономиката на страната, но също така и от укрепване на редица авторитарни тенденции в управлението. По време на управлението му се разиграва известния истанбулски погром над гърците (1955), който е един от най-неприятните епизоди в историята на НАТО.

Свален е от власт с държавен преврат през 1960 г., организиран от Джемал Гюрсел. Мендерес е арестуван и изправен пред трибунал по обвинения в корупция и злоупотреба с власт и е осъден на смърт и обесен. Заедно с него са екзекутирани от министъра на външните работи и на финансите, като министъра на здравеопазването умира по време на процеса.

Източници[редактиране | редактиране на кода]