Аднан Мендерес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Аднан Мендерес
Adnan Menderes
турски политик

Роден
1899 г.
Починал
Имралъ, Турция
ПогребанИстанбул, Турция

Религиясунитски ислям
Учил вАнкарски университет
Политика
ПартияРепубликанска народна партия (1930 г. – 1945 г.)
Семейство
Подпис
Аднан Мендерес в Общомедия

Аднан Мендерес (на турски: Adnan Menderes) е турски политик и министър-председател на Турция в следвоенните и първи години на студената война, в периода 22 май 1950 – 27 май 1960 г.

Юрист по образование. През 1945 г. е изключен от управляващата кемалистка партия, след като се изказва за демократизацията на страната и застава начело на опозиционната Демократическа партия, с която печели парламентарните избори през 1950; 1954 и 1957 г.

Неговото управление е белязано от значителен стопански ръст и възстановяване на икономиката на страната, но също така и от укрепване на редица авторитарни тенденции в управлението. По време на управлението му се разиграва известният истанбулски погром над гърците (1955), който е един от най-неприятните епизоди в историята на НАТО.

Свален е от власт с държавен преврат през 1960 г., организиран от Джемал Гюрсел. Мендерес е арестуван и изправен пред трибунал по обвинения в корупция и злоупотреба с власт и е осъден на смърт и обесен. Заедно с него са екзекутирани и министрите на външните работи и финансите, а министърът на здравеопазването умира по време на съдебния процес.

Източници[редактиране | редактиране на кода]