Адолф Етолин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Адолф Карлович Етолин
Arvid Adolf Etholén
руски изследовател от фински произход
Роден
Починал
29 март 1876 г. (77 г.)
Елимяки, Финландия

Националност Финландия
Адолф Карлович Етолин в Общомедия

Адолф Карлович Етолин (Арвид Адолф Етолен) (на руски: Адольф Карлович Этолин; на фински: Arvid Adolf Etholén) е руски изследовател на Аляска от фински произход.

Ранни години (1799 -1818)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 9 януари 1799 година в Хелсингфорс (днес Хелзинки), Финландия, в семейство на административен чиновник. На 1 август 1817 постъпва като гардемарин във флота и е зачислен в екипажа на кораба „Камчатка“, на който Василий Головнин предприема плаване до Руска Америка.

Изследователска дейност (1818 – 1836)[редактиране | редактиране на кода]

През юли 1818 постъпва на служба в Руско-американската компания. Дълги години участва в астрономическите измервания на множество острови по крайбрежието на Аляска и в северната част на Тихия океан.

От 1819 до 1824 командва корабите „Баранов“ и „Байкал“ и през този период неколкократно доставя зърно на бедстващите жители на форт Рос. С фрегата „Крайцер“ на 5 август 1825, след осемгодишно отсъствие се връща в Петербург. На 1 март 1826 отново постъпва на служба в Руско-американската компания и през Сибир и Охотск на 22 септември пристига в Новоархангелск. Отново продължава геодезическата и картографската си дейност, като командвайки корабите „Чичагов“ и „Байкал“ описва и картира големи части от бреговете на Берингово и Охотско море.

През 1828 основава търговски пост на остров Уруп (Курилските о-ви). През 1833 изследва крайбрежието на залива Аляска, плава до Охотск и картира островите Уналашка и Атха. През 1836 посещава Чили.

Следващи години (1836 – 1876)[редактиране | редактиране на кода]

На 23 ноември 1838 е произведен в чин капитан 2-ри ранг и назначен за управител на Руска Америка. По време на управлението си продължава изучаването на Аляска, Алеутските о-ви, устието на река Анадир и западното крайбрежие на Охотско море. Основава нови търговски центрове на реките Нулато и Юкон. Учредява ежегоден панаир, построява училище в Новоархангелск и ограничава разпространението на спиртни напитки сред индианците. Организира голяма изследователска експедиция в Аляска, ръководена от лейтенант Лаврентий Загоскин. На 16 май 1845 сдава поста на новия управител Михаил Тебенков и в началото на юли 1846 се завръща в Санкт Петербург.

До пенсионирането си е един от директорите на Главното управление на Руско-американската компания.

Умира на 29 март 1876 година в Елимяки, Финландия, на 77-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Северной Америки, М., 1962, стр. 295.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Этолин, Адольф Карлович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​