Адриан де Гроот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Адриан де Гроот
Adriaan de Groot
Информация
Държава Флаг на Нидерландия Нидерландия
Роден
Починал
Адриан де Гроот в Общомедия

Адриан Дингеман де Гроот (на нидерландски: Adrianus Dingeman (Adriaan) de Groot) е холандски шах майстор и психолог, който извършва някои от най-известните шах експерименти на всички времена през 40-те до 1960 г. През 1946 той пише своята дисертация Het denken van den schaker, която е преведена на английски език през 1965 г. и публикувано под името "Мислене и избор в шаха".

Изследванията включват участници от всички категории на шаха, от аматьори до майстори. Те проучват въпроса за когнитивните изисквания и мисловните процеси, включени в движението на шахматните фигури. От участниците обикновено се изисква да решат правилно даден проблем в шаха под супервизията на експериментатора и да изказват мислите си на глас, за да могат да бъдат записани.

Де Гроот открива, че много от това, което е важно в избирането на ход, се появява в първите няколко секунди на преместване на нова позиция. Отбелязани са четири стадия в задачата за избиране на следващ ход. Първият стадий е 'фазата на ориентацията', в която субектът оценява ситуацията и определя основната идея на това, какво да прави след хода. Вторият стадий е 'фазата на проучване', която е проявена чрез вглеждане в някои части на игралната дъска. Третият стадий или 'фаза на изследване' води до избирането от субекта на предполагаемо най-добрия ход. Накрая в четвъртия стадий, 'фазата на доказателството', се вижда потвърждението от субекта, че неговите/нейните резултати от изследването са валидни.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • Thought and choice in chess (1965).
  • Saint Nicholas, A psychoanalytic study of his history and myth (1965).
  • Methodology. Foundations of inference and research in the behavioral sciences (1969).
  • Perception and memory in chess: Heuristics of the professional eye (1996; with Fernand Gobet and Riekent Jongman).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.