Азербайджански държавен академичен театър за опера и балет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Азербайджански държавен академичен театър за опера и балет
Azerbaijan State Academic Opera and Ballet Theatre main façade, 2015.jpg
Сградата на театъра, 2014 г.
МястоБаку
СтранаFlag of Azerbaijan.svg Азербайджан
Основаване1920 г.
АрхитектНиколай Баев
Адресул. „Низами“ 95
Сайтwww.tob.az
Map of Baku 2.png
40.3747° с. ш. 49.8454° и. д.
Разположение в Баку
Азербайджански държавен академичен театър за опера и балет в Общомедия

Азербайджанският държавен академичен театър за опера и балет (на азербайджански: Azərbaycan Dövlət Akademik Opera və Balet Teatrı) е оперен и балетен театър в Баку, столицата на Азербайджан, академичен е от 1959 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Театърът е създаден през май 1920 г. с указ на правителството на Азербайджанската ССР. Театърът бил разположен в сградата, построена през годините 1910 – 1911 (архитект Николай Баев). През 1910 г. братя Маилови решават на свой собствен парел в Баку да построят голямо, съвременно оборудвано здание за нов театър. По-младият брат, Иля Лазаревич бил лекар, а по-големият – Даниил Лазаревич, бил бизнесмен. Зрителната зала на театъра имала 1281 места. На сцената на театъра били представяни оперни, балетни, драматични спектакли както на азербайджански, така и на руски език, поставяни били и оперети.[1]

Сградата на театъра[редактиране | редактиране на кода]

С историята на зданието на Академичния театър за опера и балет са свързани най-малко две красиви, но непотвърдени градски легенди.

Любов, театър и букет

Съгласно първата, през 1910 г. известна певица гастролира в Баку. Нейната красота и прекрасен глас очароват местната публика, а един от братята-милионери Маилови се влюбва в певицата. Оказва ѝ изключително внимание, обсипва я със злато и скъпоценности.

Певицата прекарва в Баку около месец: дава концерти в зданието на борсата, в казиното, в дървения цирк на братя Никитини. След края на гастролите милионерът устроил тържествено изпращане на певицата. На приема я попитали: „Кога пак ще зарадвате бакинците с изкуството си?“ Певицата свила рамене: „Може би никога. Не съм свикнала да пея в казина, в циркове. Просто съм поразена, че във вашия прекрасен, богат град, където живеят такива щедри рицари, няма оперен театър.“

Тогава Маилов я попитал: „Ханъм, за къде заминавате сега?“ Певицата отговорила, че ѝ предстоят гастроли в Япония и че след година ще се върне в Русия. На което меценатът предложил: „Заповядайте в града ни след година. Ще построим достойно за вашето изкуство здание, а вие ще го откриете“.

Маилов възложил проекта на архитекта Баев и го помолил да построи сграда, подобна на тифлиската опера, но по-красива и внушителна.

След като театърът бил готов, Маилов изпратил на певицата телеграма и я поканил за откриването на операта. Тя пристигнала в Баку и взела участие в тържествата.

Театърът бил открит с операта „Борис Годунов“. След изпълнението на първата ария певицата била обсипана с цветя. Самият Маилов поднесъл на любимата си венец, направен от различни банкноти.

В някои статии, публикувани в Интернет, се споменава, че тайнствената актриса била известната певица Антонина Нежданова. Обаче тя никога не е била нито в Баку, нито в Япония. Ролята на Марина Мнишек е изпълнена от госпожа Ард.

Явно нямало е и никакви букети от банкноти и брилянти – в публикациите по повод откриването на театъра няма ни дума за подобни неща, въпреки че в други бележки за различни гастроли на актьори в Баку, винаги се споменава за подаръци и букети, поднесени на артистите от Маилови.

Басът на милионерите

Като чул, че братята Маилови планират да построят театър за една година, хаджи Зейналабдин Тагиев попитал Маилов, на какъв етап е строителството. Маилов отговорил, че архитектът Баев се е запознал с чертежите на оперния театър в Тифлис и вече работи по проекта. Хаджи Зейналабдин казал: „Не си представям как може да се построи такова здание за година! Аз съм бил строител и знам, че това е почти невъзможно.“

Маилов отговорил: „Хаджи, хайде на бас. Ако зданието не стане готово за година, ще го завърша и ще ти дам операта на теб. Но ако аз спазя срока, то т цялото строителство, а сградата че си остане моя.“ Тагиев се съгласил. Маилов построил зданието за осем месеца. Обаче за този бас няма никакви писмени доказателства.

Съвременен репертоар[редактиране | редактиране на кода]

Репертоарът на театъра е съставен както от световни опери и балети, така и от произведения на национални автори. Също така в репертоара на театъра са включени и спектакли за деца, като например операта-приказка „Джиртдан“ от Назим Аливердибеков.[2] Периодично се поставят премиери, също така се канят артисти от чужбина, включително от Молдавия, Украйна и др.

Симфоничният оркестър на театъра от 2008 г. (в това число в 2012 и 2013 г.) взема участие във фестивала „Гут Имлинг“ за оперно изкуство в Германия (по покана).[3][4] Театърът също гастролира в други страни.

По традиция, театърът открива всеки сезон с постановка на Узеир Хаджибеков.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]