Азиатски гепард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Азиатски гепард
Acinoyx jubatus venaticus.jpg
Asian cheetah.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 CR bg.svg
Критично застрашен[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
род: Acinonyx Гепарди
вид: A. jubatus Гепард
подвид: A. j. hecki Азиатски гепард
Научно наименование
Уикивидове Acinonyx jubatus venaticus
Азиатски гепард в Общомедия

Азиатският гепард (Acinonyx jubatus hecki) e рядък подвид азиатски гепард разпространен в миналото в страните от Близкия изток и Индия. Днес се среща единствено в Иран в отделни разпокъсани популации. Предполага се, че представителите на подвида са около 200 броя възрастни.

Основна плячка за представителите са различни видове местни тревопасни като антилопи и газели, диви овце и кози и зайци.

Азиатският гепард е тясно свързан с историята и културата на народите от тази част на Азия. Дълго време е използван за лов на дивеч от местните аристократи, а ограничаването броя на тревопасните животни води и до неговото намаляване. Така само за две три столетия той изчезва от редица страни за да достигне до днешното си състояние. Страни като Индия и Пакистан днес разработват програми за неговото реинтродуциране.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Jowkar, H., Hunter, L., Ziaie, H., Marker, L., Breitenmoser-Wursten, C. & Durant, S.. Acinonyx jubatus ssp. ventaticus. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 3 август 2009.