Азрак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Азрак
на арабски: الأزرق
— Град —
31.8333° с. ш. 36.8167° и. д.
Азрак
Страна Йордания
МухафазаАз-Зарка
Надм. височина525 m
Население9021 души (2004)
Азрак в Общомедия

Азрак (на арабски: لأزرق‎, в превод „син“) е малък град в провинция Зарка в Централна и Източна Йордания, на 100 км източно от Аман. Населението на Азрак през 2004 възлиза на 9021 души,[1] а наблизо е изградена военновъздушната база Шахийд Муафак Салти.

История[редактиране | редактиране на кода]

Азрак – гледка от улицата.
Влажните зони на Азрак.

Азрак исторически е важно селище в отдалечения и сух пустинен район на Йордания. Стратегическото значение на града и замъка Касър Азрак се състои в това, че той се намира сред оазиса Азрак – единственият постоянен източник на прясна вода в околните 12 000 квадратни километра в пустинята.

Градът е разположен на главния пустинен път за да насърчава развитието на търговията в региона. Оазисът Азрак има дълга история, дстираща до началото на Ранния Палеолит. Много археологически находки са били регистрирани в Азрак и влажните зони на резервата окло него. По-късно оазисът става важно селище, като през Набатейския период все по-интензивна поселенческа дейност се регистрира в района. Касър Азрак е построен от римляните през III век след Христа, и е знаително преустроен и укрепен през Средновековието от Мамелюците. В Омейядския период е построен язовир в Южна Азрак. По време на арабския бунт в началото на ХХ век Касър Азрак е важна централа за Томас Лорънс.

В района около оазис Азрак се откривата стотици геоглифи – големи колелообразни конструкции от камък, които датират от поне 2000 години. Тези структури често се срещат в областта и повечето достигат 25 метра, а някои до 70 метра в диаметър. Археолозите са свикнали да вярват, че колелата на Азрак Оазис са гробищен паметник, съждение, което напоследък е поставено под много съмнения.

В Азрак има изграден бежански лагер, където се крият бежанци от сирийската Гражданска война, открит през 2014.[2] Той се намира на 20 км (12 мили) на запад от Азрак на място, използвано по-рано по време на войната в Персийския залив през 1990 – 91 като транзитен лагер за разселени иракчани и кувейтци.[3]

Демографски данни[редактиране | редактиране на кода]

Касър Азрак.

Според Йорданското Национално преброяване от 2004 г., населението на Азрак е 9021 души, от които 7625 (84,5%) са граждани на Йордания. 4988 (55,3%) са мъже, и 4033 (44,7%) са жени.

Дива природа[редактиране | редактиране на кода]

Шаумари – резерват около Азрак.

Азрак е известен също като на мястото до река Йордан със седем защитени природни резервата, създадени от йорданското Кралско Общество за опазване на природата. Най-големите сред тях са Влажните зони на Азрак, резервата Ал Азрак-Джануби и Шаумари близо до Азрак, който е само на 10 км южно от града.

Йордански изтребител F-16 каца във военновъздушната база в Азрак.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Department of Statistics-Jordan 2004 Census, архив на оригинала от 22 юли 2011, https://web.archive.org/web/20110722071314/http://www.dos.gov.jo/dos_home/census2004/cen04_3.pdf/table_3_1.pdf, посетен на 29 ноември 2016 
  2. Hadid, Diaa; Akour, Omar (30 април 2014). „Azraq Refugee Camp Opens For 130 000 Syrians Fleeing War“. The Huffington Post. Associated Press.
  3. Oddone, Elisa (30 април 2014). „Azraq Refugee Camp officially opened“. The Jordan Times.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Azraq, Jordan в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​