Аз, проклетникът (поредица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Аз, проклетникът
Despicable Me
РежисьориПиер Кофен
Крис Рено
ПродуцентиИлюминейшън Ентъртеймънт
СценаристиКен Дорио
Чинко Пол
В ролитеСтийв Карел
Джейсън Сийгъл
Ръсел Бранд
Миранда Косгроув
Джули Андрюс
Уил Арнет
Кристен Уиг
Кен Джонг
Дани Макбрайд
Кристен Уиг
Бенджамин Брат
Елси Фишър
Дана Гайер
Стийв Куган
Сандра Бълок
Джон Хам
Пиер Кофин
Крис Рено
Майкъл Кийтън
Алисън Джени
Джефри Ръш
Стийв Карел
Джим Къмингс
Джес Харнел
Тара Стронг
Трей Паркър
Джени Слейт
Нев Шаръл
Джули Андрюс
МузикаФаръл Уилямс
Хейтър Перейра
Ейтор Перейра
Фарел Уилямс
Премиера2010 г.
Времетраене375 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет299 млн. щ.д.
Приходи3,708 млрд. щ.д.
Аз, проклетникът в Общомедия

„Аз, проклетникът“ е компютърно анимирана медийна поредица, съсредоточен върху Гру, реформиран супер злодей (който по-късно става баща, съпруг и таен агент) и неговия жълт-цветни Миньоните. Произвежда се от Илюминейшън и се разпространява от неговата компания майка Юнивърсъл Пикчърс.

Франчайзът започна с филма от 2010 г. със същото име, който е последван от две продължения: Аз, проклетникът 2 (2013) и Аз, проклетникът 3 (2017); и две спин-оф предистории: Миньоните (2015) и предстоящият Миньоните 2 (2022). Франчайзът включва също много късометражни филми, телевизионна специална програма, няколко видео игри и атракция в тематичен парк. Франчайзът е най-касовият франчайз на анимационни филми и 15-тият най-касов филмов франчайз за всички времена, след като е спечелил над 3,7 милиарда щатски долара в световния бокс офис.

Филми[редактиране | редактиране на кода]

Аз, проклетникът (2010)[редактиране | редактиране на кода]

Гру е световен злодей №2, но плановете му винаги са осуетявани от световния злодей №1 – Вектор.

Докато се крие тайно в предградията, Гру живее с идиотски малки същества, приличащи на генетично преправени пуканки, наети от него да откраднат Хеопсовата Пирамида, но това не е всичко.

Гру замисля гениален план – да открадне Луната и веджъж за винаги да надмине Вектор. Злите му намеренията му обаче се застрашават от три осиротели момичета, които набелязват Гру за перфектeн баща.

Аз, проклетникът 2 (2013)[редактиране | редактиране на кода]

Бившият суперзлодей Гру, който се е оттеглил от престъпния живот, за да отглежда трите си дъщери, се завръща в тази касова анимационна комедия, създадена от Illumination Entertainment.

Нещата поемат в неочаквана посока, когато той е вербуван от Антизлодейската лига, за да залови ловък престъпник, който заплашва света. С помощта на новата си приятелка Уайлд, Гру и мъничетата се отправят на едно непредсказуемо и неочаквано приключение.

Миньоните (2015)[редактиране | редактиране на кода]

Малките жълти откачалки, които завладяха сърцата на зрителите в „Аз, проклетникът“ (2010) и „Аз, проклетникът 2“ (2013), се завръщат на големия екран със солов проект, който представя предисторията на тези две части. Действието в "Миньоните" се развива 42 години преди Гру!

Миньоните са жълти оръженосци, приличащи на генетично преправени пуканки, но съществували от началото на времето - те са се развили от отделни жълти клетки до същества, които имат само една цел: да служат на най-амбициозните злодеи. Но благодарение на тромавия си маниер и въпреки добрите си намерения, те успяват да убият всекиго от тях – от динозавъра Рекс през Дракула и до Наполеон.

След като господарите им са унищожени, те решават да се изолират от света и да започнат нов живот в Антарктика. Липсата на господар обаче ги вкарва в депресия поради липсата на цел... В моментите на най-голямо отчаяние, три миньона поемат нещата в свои ръце и тръгват на мисия за намиране на зъл господар. Това са най-храбрият миньон Кевин (озвучен в оригинал от режисьора Пиер Кофен) и двама доброволци - Стюарт и Боб.

След пътешествие от Антарктика тримата се озовават в Ню Йорк, някъде през 1968 г. - но дали ще намерят най-ужасния господар там, в "Голямата Ябълка", или са обречени на гибел от мъка? В Лондон те се озовават на конференция на злодеите, където обаче трябва да се състезават за правото да бъдат оръженосци на Скарлет Овъркил (озвучена в оригинал от Сандра Бълок) - стилна и напориста злодейка, която е решена да господства над света и и да стане първият женски суперзлодей! За това й помага нейният съпруг и изобретател - Хърб.

Една организация иска да възспре Скарлет Оверкил - тя наема Гру от "Аз, проклетникът" и тогава всички ще да запретнат ръкави, за да спасят света от самоунищожение. Гласът на Светлана Смолева дублира Скарлет (в оригинал - с гласа на Сандра Бълок).

Аз, проклетникът 3 (2017)[редактиране | редактиране на кода]

Ново продължение на приключенията на Гру и миньоните Кевин, Боб, Стюарт и останалите. Връщат се Марго, Агнес, Едит и Луси. Появява се изгубеният брат-близнак на Гру - Дру... което поражда яростно съперничество между братята.

Новият злодей е Балтазар Брат (противникът на Гру) – бивше дете-звезда, което е пораснало и се чувства обсебен от героя, който е играл през 80-те години, движи се заднешком и имитира лунната походка на Майкъл Джаксън.

Без да подозира за съществуването на своето копие, Гру - господарят на миньоните и най-проклетият сред всички проклетници - е изправен пред трудности в работата, докато се опитва да загърби живота на злодей заради момичетата и семейството си. След като (благодарение на наглото порасналото хлапе Балтазар Брат) Гру губи работата си, миньоните се отричат от него, обвинявайки го, че се е размекнал. И точно когато е в най-голяма безизходица, се появява близнакът му Дру, с когото са били разделени скоро след раждането.

Оборудвани с всевъзможни футуристични джаджи, двамата братя сформират колоритен тандем, който е готов да се изправи лице в лице с най-издирвания престъпник в света. Дали обаче Гру и Дру ще успеят да се сработят и да ни покажат колко е готино да си лош, ще се върнат ли миньоните при своя господар и ще бъде ли наказан Балтазар Брат за злодеянията си?

(дублиран на български език) Стоян Алексиев озвучава Гру и неговия брат-близнак, а Албена Михова е властната шефка на Гру и Луси, която не търпи неуспехи на работното място - и след толкова сериозен гаф като пускането на свобода на Балтазар Брат, бързо отстранява от работа виновника.

Миньоните 2 (2022)[редактиране | редактиране на кода]

Продължение на оригиналния филм от 2015 г. Вездесъщите жълти разбойници вече са по пътя към следващите си шеметни злодеяния. Историята този път е за това, как един 12-годишен „порядъчно проклет” мечтае да стане най-великия в света и в историята суперзлодей. За да постигне целта си, той може да разчита на помощта на верните си пакостливи последователи – миньоните, които няма да изневерят на стила си, първо хубавичко ще оплескат нещата и после ще оправят бъркотията. С много хумор и закачки, симпатичните герои ще бележат безвъзвратно едно емблематично и турбулентно десетилетие и за добро или за зло, ще формират света такъв, какъвто го познаваме днес.

Действието се развива през 1970-те години в предградията, където израства дванадесетгодишният Фелоний Гру. Той е фен на група изтъкнати злодеи, известна като "Порочните 6" или "Злите шест" ("Vicious 6"), и измисля план как да стане достатъчно зъл, за да се присъедини към тях. Гру крои злодеяние, което да му осигури място сред идолите му и да подсигури „проклетото“ му бъдеще. Верни помощници в това му начинание са миньоните, начело с Кевин, Стюарт, Боб и Ото (новият миньонски герой с брекети и отчаяна нужда да угажда), с които изгражда първата си злодейска бърлога, експериментира с оръжия и изпълнява първите си мисии.

Когато Порочните уволняват лидера си, легендарния боец Див Пердах (Wild Knuckles), Гру отива на интервю, за да стане най-новия им член. То обаче не минава добре - отказват да го приемат и му казват да дойде тогава, когато направи истинско злодейство... Нещата стават още по-зле, когато Гру открадва от тях магически камък и така се оказва преследван смъртен враг на върха на злото. Докато бяга, Гру получава помощ и насоки от неочакван източник – самия Див Пердах и открива, че дори и злодеите понякога се нуждаят от малко помощ.

Гру вярва, че като е откраднал нещо от най-лошите злодеи на света, бъдещето му на суперзлодей е осигурено. Но миньонът Ото е разменил камъка за... чакал с очи! Сега Гру ще потърси съдействие от самия Див джолан и ще открие, че дори лошите се нуждаят от малко помощ от своите приятели.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]