Аиде Тамара Бунке Бидер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аиде Тамара Бунке Бидер
латиноамериканска революционерка
Родена: 19 ноември 1937 г.
Починала: 31 август 1967 г. (29 г.)

Аиде Тамара Бунке Бидер (на немски: Haydée Tamara Bunke Bider) с псевдоним Таня или Таня партизанката (Tania la Guerrillera) е латиноамериканска революционерка със смесен немско-еврейски произход. Тя е родена в Аржентина. Нейнните родители са германски комунисти, които бягат в Латинска Америка през 1930-те по време на нацисткия режим. През 1952 г. семейството се връща в Източна Германия. Тамара Бунке учи политически науки в Хумболтовия университет на Берлин. Някои твърдят, че след завършването му става сътрудник на ЩАЗИ и изпълнява няколко шпионски мисии. Според някои западни източници тя е и агент на КГБ.

Играе ключова роля в правителството на Куба след кубинската революция и взима участие в различни революционни движения в цяла Южна Америка. Тя е единствената жена боец от боливийския отряд на Че Гевара. Тамара среща за първи път Че през 1960 г. при неговото посещение в Източна Германия. Служи като преводач и по-късно през 1961 г. заминава с него за Куба. През ноември 1964 г. пътува до Боливия като таен агент, за да събере сведения за последната мисия на Че Гевара.

Официално тя работи като учителка под името Лаура Гутиерес Бауер (Laura Gutiérrez Bauer). Ернесто и Таня започват любовна афера и той решава да я вземе със себе си в Боливия. Но тя никога не е участвала в бойни действия, затова се създава митът за "Таня партизанката" който оправдава отиването ѝ.

Убита е от боливийски войници при засада, докато пресича реката Рио Гранде на 31 август 1967 г. Останките ѝ са намерени през 1998 г. и изпратени в Куба.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]