Аир (плато)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аир
Долината Тимия, в платото Аир
Долината Тимия, в платото Аир
Niger relief location map.jpg
18.2769° с. ш. 7.9994° и. д.
Местоположение на картата на Нигер
Общи данни
Местоположение  Нигер
Най-висок връх Идукалн-Тагес
Надм. височина 2022 m
Аир в Общомедия

Платото Аир (на френски: Aïr, Azbine) или старо наименование: Асбен, Азбен, е плато в южната част на пустинята Сахара и в централната част на Нигер.[1] Представлява част от екорегиона „Планински сухоустойчиви гори на Западна Сахара“ (на английски: West Saharan montane xeric woodlands). Има площ от 84 000 км², като е разположен на север от 17-и паралел на височина 500 до 900 м. и достигайки на някои места височина от 1800 до 2000 м. В платото Аир има уникални геологични форми и забележителни археологични паметници, свързани с историческото развитие на областта.

Източната част на платото заедно със севеоизточната част на пустинята Тенере от 1991 г. са включени към Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като Резерват Аир и Тенере (на английски: Тенере Aïr and Ténéré National Nature Reserve) с обща площ 77,000 км².

Население[редактиране | редактиране на кода]

Керван със сол в Аир

Град Агадес представлява главният град в Аир и се намира в центъра на населяваната от туарегите[2] област. По-голямата част от туарегите в областта са живели като номади в близкото минало като са отглеждали основно камили и кози, от които те получават мляко, месо и кожи, използвани за местни занаятчийски продукти. По-голямата част от населението, водещо уседнал начин на живот е зависимото от по-висшата каста на туарегите, селско население или икелани (на английски: Ikelan), бивши роби или бивши пленници на туарегите. Това население живее в северните оазиси, като се грижи за плантациите от финикова палми, собственост на богатите туареги. Селскостопанските продукти от Timia, Aouderas и Tabelotce се заменят традиционно срещу дрехи или сол доставяни от керваните.

Поглед към град Агадес с минарета на Глинената джамия
Карта с основните населени места в платото Аир
Кладенец в населеното място Тимиа

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

На територията на платото живеят около 40 вида бозайници, част от които са заплашени от изчезване, 160 вида птици, около 18 вида влечугии един вид земноводно. Няма водни обитатели. Девет вида животни са в Червената книга на Нигер. Платото Аир е място, където живеят много от изчезващите видове копитни животни като Газела доркас (лат. Gazella dorcas; с около 12 хиляди броя), Сахарска газела (лат. Gazella dama със 170 бр.) и Гривест козирог (лат. Ammotragus lervia; 3,5 хиляди броя). Лъвовете (лат. Panthera leo) както и са напълно унищожени, останали са около 15 до 20 гепарда (лат. Acinonyx jubatus) и няколко броя Ивичеста хиена (лат. Hyaena hyaena). Няма данни за астрашения вид Адакс (Addax nasomaculatus). В планината има колонии от Скален даман (лат. Procavia capensis). От приматите се открити силно изолирана популация от Зелен павиан (лат. Papio anubis), наброяваща около 70 броя и колония Патас (лат. Erythrocebus patas) от 1500 броя, живеещи в централната част на платото.[3] Напълно са изчезнали вследствие на човешката намеса застрашения вид хиеновото куче (Lycaon pictus). Изчезнал вид за региона е и африканският щраус, който може да бъде населен отново от ферми за щрауси.

Уранова мина близо до град Арли.

Полезни изкопаеми[редактиране | редактиране на кода]

На платото има източници на гореща вода, както и значителни подземни водни запаси. В западната част на платото се намират основните находища от уранова руда в Нигер. Тези находища се разработват от фирми край град Арли и Акута. Освен уран на платото се добиват и други изкопаеми като калай и въглища.[4]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. АИР • Большая российская энциклопедия - электронная версия. // bigenc.ru. Посетен на 5 април 2021.
  2. Туареги — Энциклопедия «Вокруг света». // www.vokrugsveta.ru. Посетен на 5 април 2021.
  3. Заповедник Аир и Тенере. // umeda.ru. Посетен на 5 април 2021.
  4. Aïr massif | mountains, Niger | Britannica. // www.britannica.com. Посетен на 5 април 2021.