Айнулиндале

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Айнулиндале (Песен на Айнурите) това е мелодията, от която е сътворен света – Арда. Айнулиндале е името на първата глава на произведението на Дж. Р. Р. Толкин Силмарилион, в която са описани тези събития.

Цитат: "Рекъл тогаз Илуватар: — От тази мелодия, що ви разкрих, искам сега задружно да сътворите Великата музика. И тъй като всеки от вас съм надарил с Нетленния пламък, покажете своята мощ, украсете мелодията със сила и мисъл, както сметнете за добре. А аз ще ви слушам и ще се радвам, че красота велика е претворена във вашата песен." Дж. Р. Р. Толкин „Силмарилион“

Така започва създаването на Арда – приказният свят на Толкин, населяван от Елдари (елфи), Едаини (хора), джуджета, Ирч (орки), хобити, дракони и т.н. Произведенията на Джон Толкин "Силмарилион", "Недовършени предания", "Децата на Хурин", "До там и обратно - приключенията на един хобит" и "Властелинът на пръстените" описват герои, места, и събития от Арда - светът създаден от песента на Айнурите, според замислите на Еру Илуватар.