Айова (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Айова
Iowa River
Река Айова при Маршалтаун
Река Айова при Маршалтаун

Басейна на река Айова
Общи сведения
МестоположениеСАЩ, Айова
Дължина530 km
Водосб. басейн32 700 km²
Начало
МястоОкръг Ханкок, Айова
Устие
МястоРека Мисисипи
Айова в Общомедия

Айова (на английски: Iowa River) е река, приток на река Мисисипи, която тече в щата Айова, САЩ. Нейната дължина е 323 mi (520 km), и е отворена за малки речни плавателни съдове до Айова Сити, на около 65 mi (105 km) от устието и. Основен приток е река Сидър.

Течение[редактиране | редактиране на кода]

Реката се образува от два клона-Западен клон и Източен клон. И двата извират в окръг Ханкок. Всеки от тях е с дължина от около 38 mi (61 km) и се сливат в Белмонд.

Айова след това тече приблизително в югоизточна посока, минава през град Айова-Фолс, през живописна долина в Стиймбоут Рок, след това през град Елдора, Маршаллтаун, Тама, и Маренго. В окръг Джонсън тя навлиза в язовира Коралвил, който завива на юг към преливника. Реката тече главно на юг и минава през град Айова и Университета на Айова. Язовира Лоухед в Айова Сити е последният язовир на реката преди тя да се влее в Мисисипи. Южно от Айова Сити, в окръг Вашингтон тя се слива с Инглиш Ривър, а след това в окръг Луис приема водите на Сидър Ривър, след което се влива в Мисисипи.

Използване[редактиране | редактиране на кода]

Айова се използва за любителски и промишлен риболов.

Щатския парк Пайн Лейк е разположен на река Айова в Елдора.

Наводнения[редактиране | редактиране на кода]

Реката е излизала от коритото си и е заливала големи площи. По-големи наводнения се случват през юни 2008 г. и Голямото наводнение 1993 година. Река Сидър и нейните притоци, включително Шел Рок Ривър, могат да допринесат също за наводненията.

Така е разрушен историческия висящ мост в Чарлс Сити, Айова.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Iowa River в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​