Айрис Мърдок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Айрис Мърдок
Iris Murdoch
Родена15 юли 1919 г.
Починала8 февруари 1999 г. (79 г.)
Професияписател, публицист
Националност Великобритания
Активен период1953–1997
Жанрроман, разказ, драма, есе, стихотворение
Известни творбиМорето, морето
НаградиБукър (1978)

СъпругДжон Бейли
Уебсайт

Джийн Айрис Мърдок (на английски: Jean Iris Murdoch) е ирландско-британска романистка и философка, известна с творбите си, в които съчетава остри сюжети с богата обрисовка на действащите лица и често засяга етически или сексуални теми.

Мърдок е сред т.нар. сърдити млади хора в британската литература. Написала е 26 романа, а също е и автор на философски и драматически произведения. Увлича се от екзистенциализма на Жан-Пол Сартър, Албер Камю и Симон дьо Бовоар и това намира отражение в романите ѝ.

Преподавала е философия в Оксфорд. Там се запознава с Джон Бейли – професор по английски език, писател и литературен критик, който е неин съпруг от 1956 г. до смъртта ѝ.

За своите постижения и заслуги Айрис Мърдок бива удостоена през 1987 г. със званието Дама-командор на Ордена на Британската империя (на английски съкратено: DBE).

През 2001 г. излиза биографична книга за писателката от Питър Дж. Конради, озаглавена „Животът на Айрис Мърдок“.[1]

През 2002 излиза филмът „Айрис“ за живота на писателката. В нейния образ се въплъщават Кейт Уинслет и Джуди Денч. И двете печелят редица филмови награди, включително номинации за Оскар с ролите си във филма.

В Искърския пролом се намират малката гара Томпсън и възникналото около нея село Томпсън. Наречени са на името на разстреляния наблизо 23-годишен Франк Томпсън – офицер за свръзка на британския армейски щаб със сръбските и българските партизани. Франк Томпсън е бил първата голяма и романтична любов на Айрис Мърдок[2].

Частична библиография[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]