Айседора Дънкан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Айседора Дънкан
Айседора Дънкан 
Родена: 27 май 1877 г.
Починала: 14 септември 1927 г. (50 г.)

Айседора Дънкан (на английски: Dora Angela Duncan, известна като Isadora Duncan) е американска танцьорка от ирландски произход, считана за основателка на модерния танц. Тя внася в танца естественост, спонтанност и свобода по модел на античните гръцки фигури. Танцува боса, покрита само с няколко воала.

Кратка биография[редактиране | редактиране на кода]

Поради финансови проблеми, семейството ѝ се мести от Сан Франциско в Чикаго, а по-късно и Ню Йорк. Когато Айседора е на 21 години, семейството се установява в Лондон и тя се отдава на изучаване на изкуството. Дънкан посещава Германия, Франция и Русия. Създава свои школи в Русия и САЩ.

Айседора има 2 деца:

През 1913 година двете ѝ деца - Дедри на 7 и Патрик на 5 загиват при автомобилна катастрофа в Париж, когато колата се преобръща и пада в Сена. След тяхната смърт те със Зингер се разделят.

През 1922 се жени за известния руски поет Сергей Есенин, който е убит през 1925. Тя го последва 2 години по-късно, при нелепи обстоятелства — возейки се в колата на свой приятел (на 14 септември 1927 г., в Ница, Франция), шалът ѝ се оплита в колелото на автомобила и я задушава преди шофьорът да е разбрал за инцидента. Погребана е в гробището Пер Лашез.

Айседора Дънкан по време на американското си турне през 1915-1918 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Айседора Дънкан и Сергей Есенин 1923

Литература на български[редактиране | редактиране на кода]

  • „Моята изповед“, Айседора Дънкан, Издателство „Христо Г. Данов“, Пловдив, 1992
  • „Айседора Дънкан и Сергей Есенин - поетът и танцьорката“, Карола Щерн, ИК „ЕА“, Плевен, 1997, ISBN954-450-071-5

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]