Айше Султан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Айше Султан
Ayşe Sultan
османска принцеса
Родена
1567 г.
Починала
15 май 1605 г. (38 г.)
Истанбул, Османска империя
ПогребанаИстанбул, Турция
Семейство
РодОсманска династия
БащаМурад III
МайкаСафийе Султан
Братя/сестриМехмед III
СъпругИбрахим паша Дамат, Хасан паша Йемеши Дамат, Махмуд паша Гюзелдже

Айше Султан (на турски: Ayşe Sultan) († 1605) е дъщеря на османския султан Мурад III и неговата наложница Сафийе Султан[1].

Родена около 1570 г. тя е най-голямата, а също и любимата тяхна дъщеря. След смъртта на дядо ѝ Селим II през 1574 г. Айше заедно с целия харем на баща ѝ се преместват от Маниса в двореца Топкапъ в Истанбул. По настояване на майка си тя получава добро образование.

През май 1586 г. Айше е омъжена за босненеца Ибрахим паша Дамат, три пъти велик везир на Османската империя. След сватбата, отбелязана със седемдневна пищна церемония[2], тя заживява в собствен дворец, но често посещава родителите си в Топкапъ. През 1595 г. със смъртта на баща ѝ Мурад и възкачването на трона на брат ѝ Мехмед III, всички останали около деветнадесет братя на Айше според традицията са умъртвени, за да се избегнат възможни размирици и претенции за властта. Майка ѝ Сафийе Султан получава огромна власт като майка на султана и по молба на Айше още през следващата 1596 година нейният съпруг Ибрахим паша е назначен за велик везир[3].

След като съпругът ѝ умира през юли 1601 г. пред стените на Белград, Айше остава бездетна вдовица и се омъжва повторно за новоназначения велик везир Хасан паша Йемеши Дамат, роден в Ругова също като предния ѝ съпруг в християнско семейство. От този брак Айше ражда единственото си дете през 1603 г. През същата 1603 г. обаче брат ѝ султан Мехмед III решава да екзекутира съпруга ѝ. Айше моли майка си и брат си да го пощадят като обещава в замяна да замине с мъжа си в Мека без да създават повече никакви неприятности, но султанът ѝ отговаря, че ако настоява, може и тя да придружи съпруга си в смъртта. Така Хасан паша е убит, а през 1604 г. Айше се омъжва за трети път – този път за Гюзелдже Махмуд паша, но бракът е кратък, защото на 15 май 1605 г. тя умира. Погребана е в тюрбето на брат си Мехмед III в „Света София“.

Айше Султан е известна с благотворителната си дейност. В завещанието си тя се разпорежда всичките ѝ робини и роби да бъдат освободени; да се изплатят 10 000 акчета за погасяване на дълговете на затворени в тъмниците длъжници, дължащи суми под 500 акчета; други 2000 акчета завещава на бедните, болните и сираците в сиропиталищата; солидна сума отделя за откуп на взети в плен мюсюлмански жени, а останалите си пари оставя на бедните в свещените градове Мека, Медина и Йерусалим.

Източници[редактиране | редактиране на кода]