Академично гребане

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
GB Pair at Henley 2004.JPG

Гребането е воден спорт. За него е характерно, че греблата имат опорна точка с лодката (за разлика от кану-каяк спорта, където греблата(то) нямат опорна точка с лодката). При тази ситуация на гребане, за да работи греблото като лост, гребците седят с гръб към посоката на движение. При гребане те използват основно силата на краката си чрез специална седалка (наречена слайд) движеща се върху релси (наречени ролбани). Има два вида лодки — „разпашни“ (всеки гребец гребе с едно гребло, което държи с двете ръце гребло) и „скул“ (всеки гребец гребе с по две гребла, с по едно във всяка ръка). Единият от гребците на двойната лодка се нарича носови, той стои на носа и следва темпото (ритъмът на загребване) на другия - наречен загребни, стоящ на бака на лодката. Лодката с един гребец се нарича „скиф“. Съществуват също и лодки за четирима гребци, като и за осмина гребци, като в тези за осмина гребци винаги всеки гребец е с по едно гребло.

Общият брой на видовете лодки в този спорт е 9 : Скиф , 2-ка разпашно с рулеви (на кратко 2-ка със),2-ка разпашно без рулеви (2-ка без), 2-ка скул, 4-ка разпашно със рулеви (4-ка със), 4-ка разпашно без рулеви (4-ка без), 4-ка скул, 4-скул със рулеви, 8-ка разпашно. При лодките с рулеви последният управлява курса на лодката и е препоръчително да е нисък и лек(за да може лодката да не е по-тежка).

Има и гребни тренажори наречени ергометри. Те имат функция да отчитат резултати. Резултатите не са същите като в лодка, защото не се отчита тегло а то е от голямо значение.

Академичното гребане е един от най-тежките спортове, който натоварва и развива мускулатурата на цялото тяло и изисква много голям витален капацитет (вместимост на белите дробове). Изисква се и добро чувство за равновесие и координация на собствените движения с тези на останалите гребци в лодката. Гребането е спорт, който развива качества като, стремеж за пълен синхрон и екипност. В гребането спортистите научават, че ако не успееш да ги приложиш в полза на отбора си, личните ти качества нямат значение за никого. Вероятно за това повече от 100 години, колежи и университети активно стимулират студентите си да практикуват гребане.

Академичното гребане е създадено в английските университети Оксфорд и Кеймбридж. Оттам идва и името му. В този вид гребане основно се натоварват най-силните групи мускули - краката, кръста и ръцете. На тренировка един гребец би трябвало да изразходва около 3 000 килокалории - с пъти повече от един обикновен човек. Интересен е фактът, че в този спорт няма рекорди, защото в плитка вода се гребе по-трудно, а в дълбока по-лесно.

Състезания[редактиране | редактиране на кода]

Стандартната състезателната дистанция е 2000 м. Най-старото състезание е регатата между университетите на Оксфорд и Кеймбридж, проведена за първи път през 1829 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]