Академия за изящни изкуства в Неапол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Академия за изящни изкуства в Неапол
Accademia di belle arti di Napoli
Академия за изящни изкуства
Академия за изящни изкуства
Основан1752 г.
Виддържавен университет
РъководителДжузепе Гаета
Студенти~1500
МестоположениеНеапол,  Италия
Сайтwww.abana.it/it
40.8516° с. ш. 14.2512° и. д.
Местоположение в Неапол
Академия за изящни изкуства в Неапол в Общомедия

Академията за изящни изкуства в Неапол е държавен университет за артистично, музикално и танцово обучение.

Предната фасада на Академията

Създадена е като Кралска академия за изящни изкуства. Тя е сред най-старите европейски академии, превърната в еталон на неаполитанската живопис от ХІХ век.

Главният вход се „пази“ от 2 лъва

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1752 г. Карлос III създава кралска академия по рисуване. Първото седалище на академията е манастирският комплекс на църквата „Сан Джовани Батиста деле Монаке“, основан и издигнат през 1597 г. с парите на благородника Франческо дел Балцо, след като дъщеря му дава обет като монахиня.

През 1864 г. Академията е прехвърлена първо в сградата на Кралския дворец на науките, в която от 17 март 1861 г. се помещава Национален археологически музей в Неапол, а след това в сградата на преобразувания по проект на Ерико Алвино, манастирски комплекс на Виа „Санта Мария ди Константинополи“, Неапол.

В началото на Втората световна война, сградата претърпява частично разрушение и Академията за изящни изкуства в Неапол затваря врати. През 1942 г. има нов прием на студенти, но в периода на Социални движения в 1968 година, Академията е затворена отново. През осемдесетте години на миналия век, Академията е реорганизирана с цел да се превърне в главен двигател на културния живот на града и на Южна Италия.

Монументалното вътрешно стълбище

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Фасадата е украсена с бюстове на личности, свързани с академията. Главният голям вход е достъпен през широко стълбище, от двете страни на което има по един бронзов лъв, дело на Томазо Солари. С изключение на този вход сградата е изцяло изработена от жълт туф от Кампания.

Интериорът се състои от стаи, разпределени на 2 етажа, които са достъпни чрез монументално стълбище, построено от Джузепе Писанти през 1880 г.

На първия етаж са разположени учебните зали, театърът и дирекцията на училището, а галерията е на горния етаж.

Дипломата на Драган Тъпков

Обучение[редактиране | редактиране на кода]

Академията за изящни изкуства в Неапол е включена в университетския сектор в областта на висшето художествено, музикално и танцово обучение и издава академични степени от първо ниво и магистърска степен, като всяка година приема около хиляда и петстотин студенти и е отворена и за чуждестранни студенти.

Драган Тъпков, български просветен деец и художник, роден в Прилеп, завършва Кралския институт за изящни изкуства на 3 август 1904 г.

В Академията се помещават библиотека, галерия със статуи и музейна галерия.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Създадена с образователна цел, Галерията на Академията за изящни изкуства включва произведения от XVI до ХХ век. Основно се характеризира с творби от ХІХ век и първата половина на ХХ век. Колекцията включва и 227 творби, дарени от Филипо Палици през 1898 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Maria Rosaria Costa, I chiostri di Napoli, Tascabili Economici Newton, Roma, 1996, ISBN 88-8183-553-3
  • Bibliografia
  • Maria Teresa Iannitto, Guida agli archivi per la storia contemporanea regionale: Napoli, Guida, 1990, ISBN 88-7835-013-3.
  • Aurelio De Rose, I palazzi di Napoli, Roma, Newton & Compton, 2001, ISBN 88-541-0122-2.
  • Renato De Fusco, Facciamo finta che... cronistoria architettonica e urbanistica di Napoli in scritti critici e polemici dagli anni '50 al 2000, Liguori, 2004, ISBN 88-207-3714-0.
  • Nick Bruno, Frommer's The Amalfi Coast and Bay of Naples With Your Family, Hoboken (New Jersey), John Wiley & Sons, 2009, ISBN 0-470-74380-8.
  • Giovanna Cassese, Accademie patrimoni di belle arti, Palermo, Gangemi, 2013, ISBN 88-492-7671-0.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Accademia di belle arti di Napoli в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​