Академия за обществени науки и социално управление

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Академията за обществени науки и социално управление, известна и със съкращението АОНСУ, е бивша научна академия и висше училище в областта на обществените науки и управление със седалище в София, България през 1970-те и 1980-те години.

Подготвяла е висши управленски кадри за държавната и местната администрация, стопанството, БКП и обществени организации в България, както и за чужбина. Научните изследвания са били съсредоточени в институтите на Академията. Обучението е организирано в двегодишни редовни и тригодишни задочни курсове (за лица с висше образование и поне 2 години трудов стаж), специализирани годишни курсове, краткосрочни курсове (от 10 дни до 6 месеца).

NBU campus.gif

История[редактиране | редактиране на кода]

Води началото си от Висшата партийна школа (ВПШ) на ЦК на БКП, създадена (1945) като Централна партийна школа и преименувана на Висша партийна школа „Станке Димитров (1957). ВПШ е преобразувана в Академия за обществени науки и социално управление през 1969 г.[1] Академията е закрита през 1990 г.

От януари 1986 до януари 1990 г. ректор на Академията е известният деец на БКП Станиш Бонев[2][3].

Структура[редактиране | редактиране на кода]

В състава си АОНСУ е включвала:

Сграден фонд[редактиране | редактиране на кода]

За нуждите на Академията е изграден учебно-научен комплекс (с общежитие и заведения за хранене) в столичния квартал Овча купел, с филиали и поделения в областни и по-малки градове. След радикалните политически промени в страната в края на 1980-те години сградният фонд е разпределен за ползване от стари и нови академични учреждения:

Източници[редактиране | редактиране на кода]