Акробатика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анимирано колело напред с опора на ръка

Акробатиката (на гръцки: ακροβατω – ходя на пръсти, наперено[1]) представлява удивителни изпълнения на човешки умения за баланс, ловкост и координация. Среща се в сценичните и бойните изкуства, както и в много спортни събития.

Същност[редактиране | редактиране на кода]

Упражнение за балансиране

Акробатиката е често свързвана с използване на гимнастически и циркови елементи. Въпреки че тя обикновено е асоциирана с упражнения включващи само човешкото тяло, в нея се срещат и такива, които са изпълнявани на различни уреди – като въздушната акробатика примерно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Акробатиката е срещана в много култури, а най-ранните сведения за нея са отреди хиляди години. Например, минойското изкуство от 2000 г. пр.н.е. съдържа изображения на акробатични номера върху гърбове на бикове.

Акробатиката е станала част от китайската култура по време на Династията Танг(203 г. пр.н.е.). Тя е била част от фестивалите за събиране на реколтата в селата. Продължава да бъде част от китайското модерно изкуство.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Акробатиката включва следните разновидности[2]:

  • акробатични упражнения – вид гимнастически упражнения;
  • циркова акробатика – цирков жанр: силова, скокова, въздушна и др.;
  • спортна акробатика – вид спорт: индивидуална, по двойки, групова;
  • специална акробатика – упражнения за спортна и бойна подготовка.

Видовете акробатика са над 50, най-известни от тях са:

Най-добре организирана, включително в международен мащаб, е спортната акробатика. Провеждат се състезания по изпълнение на комплекси от специални физически упражнения (скокови, силови и др.), свързани със запазване на равновесие (балансиране) и завъртане на тялото с опора и без опора. Международната федерация по спортна акробатика (IFSA) е основана през 1973 г. В нея членуват над 30 страни (1993). Световни първенства се провеждат от 1974, а европейски – от 1978 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ἀκροβατέω, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, on Perseus
  2. Толковый словарь Беслова
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Acrobatics“ и страницата „List of acrobatic activities“ в Уикипедия на английски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.