Аксели Гален-Калела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аксели Гален-Калела
Akseli Gallen-Kallela
финландски художник
Роден
Починал
7 март 1931 г. (65 г.)
Стил националистически романтизъм, реализъм, символизъм
Академия Академия Жулиан
Аксели Гален-Калела в Общомедия

Аксели Валдемар Гален-Калела (на фински: Akseli Gallen-Kallela) е художник, известен със стенописите си и забележителните илюстрации към книгата „Седем братя“ на Алексис Киви и финландския епосКалевала“ (познат на български в блестящия превод на Нино Николов).

От 1884 г. учи изящни изкуства в Париж, в „Академията Жулиан“. Във френската столица се сприятелява с живописците Алберт Еделфелт (Финландия) и Адам Дьорнбергер (Норвегия) и с шведския писател Август Стриндберг. През 1895 г. прави в Берлин обща изложба с Едвард Мунк.

През 1900-а, като вече утвърден художник-реалист, комуто обаче не е чужд и експресионизмът, Гален-Калела рисува стенописите за финландския павилион на Световното изложение в Париж. През 1918 пак на него е възложен дизайнът на знамената, гербовете и униформите на независима Финландия. Автор е и на бароковите фрески в Националния музей в Хелзинки.

Аксели Гален-Калела е един от най-космополитните представители на финландското изкуство. Освен в родината си и във Франция, дълги периоди от време живее в Африка и Северна Америка. Почива от пневмония в Стокхолм, на път към дома си от Копенхаген, където е изнасял лекция.

Едно от трите му деца, синът му Йорма Гален-Калела (1898-1939), също става художник, но неговата обещаваща кариера завършва през Зимната война, когато бива убит от съветски войници.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]