Актавис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Актавис
Actavis logo.svg
Основаване 1956 г.
Седалище Рейкявик, Исландия
Служители 11 000
Продукти фармацевтични продукти
Уебсайт www.actavis.com

А̀ктавис (на исландски: Actavis) е международна фармацевтична компания, основана през 1956 г. под името Pharmaco. Централата се намира в Исландия и акциите ѝ се търгуват на Исландската фондова борса. На 17 март 2015 Алерган завърши придобиването на фармацевтичната компания Актавис, създавайки нов, глобален лидер в индустрията с приходи от над $ 23 млрд., който прие името Allergan plc.

История[редактиране | редактиране на кода]

Към края на 1990-те години в Актавис работят по-малко от сто души и дейността на фирмата се ограничава единствено до пазара в Исландия. През 1999 г. Актавис купува Балканфарма, започвайки период на значително развитие. Оттогава Актавис е извършила 25 поглъщания на други фирми и сега развива дейност в 32 страни с общо над 11 000 служители. Фирмата предлага над 600 продукта на пазара и има още 200, които са в процес на разработка и одобрение, което я прави една от най-широко специализираните във фармацевтичния бранш.

След закупуването си от Allergan plc., производството на генерици, в които попада и Актавис е продадено на Teva. Teva е 32 по-големина на активите фармацевтична компания. Обединената компания има широка мрежа от търговски представителства в над 100 страни по света, силно и устойчиво портфолио от оригинални продукти, водещ в световен мащаб генеричен бизнес, първокласна система за разработка на нови продукти, високо ефективни производствени мощности и опитен ръководен екип.

В България[редактиране | редактиране на кода]

„Актавис България“ е най-голямата фармацевтична компания в България, както по продажба в опаковки, така и по производствен капацитет. Тя държи около 30% от вътрешния пазар на лекарства и е сред основните доставчици на медикаменти за Русия, Украйна и Прибалтийските републики.

Производствената част на компанията е съставена от два завода – в Дупница и Троян, както и няколко отдела за обслужване на клиенти в София, които поддържат и обезпечават дейността на заводите.

Заводът в Дупница се специализира в производството на твърди лекарствени форми – таблети, капсули и дражета. Капацитетът на завода е 6,5 милиарда таблети годишно. От приватизирането му през 1999 г. до настоящия момент в завода са инвестирани над 135 милиона евро. През последните години продуктите на българските заводи навлизат и на пазарите в Северна Америка като САЩ и Канада, както и Бразилия, Австралия и Нова Зеландия и др.

Производствена листа на „Балканфарма – Троян“ АД включва инфузионни разтвори, антиацидни суспенсии, унгвенти и сиропи. Годишният капацитет на завода е 47,6 милиона опаковки лекарства. Най-голям е делът на кремовете и унгвентите – 24 милиона опаковки. 75% от продукцията на завода е предназначена за износ.

От 2015 г. са спонсори на Локомотив (София) за 4 години.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]