Актавис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Актавис
Основана 1956 г.
Седалище Рейкявик, Исландия
Служители 11 000
Продукти фармацевтични продукти
Уебсайт http://www.actavis.com/

А̀ктавис (на исландски: Actavis) е международна фармацевтична компания, основана през 1956 г. под името Pharmaco. Централата се намира в Исландия и акциите ѝ се търгуват на Исландската фондова борса.

История[редактиране | редактиране на кода]

Към края на 1990-те години в Актавис работят по-малко от сто души и дейността на фирмата се ограничава единствено до пазара в Исландия. През 1999 г. Актавис купува Балканфарма, започвайки период на значително развитие. Оттогава Актавис е извършила 25 поглъщания на други фирми и сега развива дейност в 32 страни с общо над 11 000 служители. Фирмата предлага над 600 продукта на пазара и има още 200, които са в процес на разработка и одобрение, което я прави една от най-широко специализираните във фармацевтичния бранш.

В момента Актавис е сред 5-те най-големи фармацевтични компании в света.

В България[редактиране | редактиране на кода]

„Актавис България“ е най-голямата фармацевтична компания в България. Тя държи 30% от вътрешния пазар на лекарства и е сред основните доставчици на медикаменти за Русия, Украйна и Прибалтийските републики.

Производствената част на компанията е съставена от три завода – в Разград, Дупница и Троян, както и няколко отдела за обслужване на клиенти в София, които поддържат и обезпечават дейността на заводите.

Заводът в Дупница се специализира в производството на твърди лекарствени форми – таблети, капсули и дражета. Капацитетът на завода е 3,5 милиарда таблети годишно. От приватизирането му през 1999 г. до настоящия момент в завода са инвестирани над 35 милиона евро.

Производствена листа на „Балканфарма – Троян“ АД включва инфузионни разтвори, антиацидни суспенсии, унгвенти и сиропи. Годишният капацитет на завода е 47,6 милиона опаковки лекарства. Най-голям е делът на кремовете и унгвентите — 24 милиона опаковки. 75% от продукцията на завода е предназначена за износ.

Заводът в Разград е водещ производител в страната на антибиотици за хуманна медицина. Произвеждат се сухи и течни стерилни инжекции, капсули и таблети, капки за очи, мази и унгвенти. През 2004 и 2005 г. в завода се извършва цялостна реконструкция на корпуса за производство на готови форми, като цеховете за таблети и капсули, сухи и течни инжекционни форми, лиофилизация, кремове и унгвенти са напълно обновени. Наново са изградени микробиологична лаборатория, аналитични лаборатории и складови площи, климатични инсталации и инсталации за пречистена вода.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]