Акт от 5 ноември

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Акт от 5 ноември

Акт от 5 ноември 1916 година е съвместно заявление на немският генерал-губернатор Беселер във Варшава и австро-унгарския генерал-губернатор Кука в Люблин за намеренията на своите монарси за създаване на Полско Кралство. През лятото на 1916 отслаблената от настъпващите руски войски Австро-Унгария оттегля възраженията си срещу проекта на райхсканцлера Теобалд фон Бетман-Холвег да създаде зависима от Германия полска държава, изпълняваща ролята на буфер. На съвещанията в Виена и Пшчина съюзниците съгласуват своите позиции. Виена повишава статуса на легионите на Йозеф Пилсудски, преименувайки ги на „Полски спомогателен корпус“.

2 ноември 1916 в Галиция е предоставено широко самоуправление в пределите на Австро-Унгария. Укрепяйки връзките с полските кръгове, Виена се отказва от неоднократните си опити за административно разделяне на Галиция по етнически принцип. С това окончателно е зачеркната надеждата на рутенския народ за независимост.

Актът от 5 ноември удовлетворява експанзионистките планове на Берлин. На 9 ноември на тайно заседание в Рейхстага Бетман-Холвег заявява, че полските земи в Германия ще останат в нейния състав и дори в тях ще бъдат мобилизирани необходимите за водене на военни действия човешки ресурси. Създаването на полска държава и дефиниранрто на границите ѝ се отлага до края на Първата световна война. Едновременно с това Беселер се обръща към полското население с призив „на оръжие“ — за създаване на полска войска за война на Изток. Генерал-губернаторът съобщава, че окупационните власти ще продължат управлението на полските територии. Растящото недоволство на поляците заставя окупационните власти да провъзгласят създаването на съвещателен полски „Временен държавен съвет“. Сформиран през януари 1917, той се състои от 25 лица – 15 назначени от немските и 10 — австро-унгарските генерал-губернатори.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Левицький К. Історія визвольних змагань галицьких українців в часи світової війни 1914—1918 рр., ч. 1—3. Львів, 1930—38
  • Рубинштейн Е. И. Крушение австро-венгерской монархии. М., 1963.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Акт 5 ноября“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.