Албена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Албена.

Албена
Албена – панорама
Албена – панорама
Общи данни
Население (ГРАО, 2015-03-15)*
Пощ. код 9620
Тел. код 0579
МПС код ТХ
ЕКАТТЕ 99958
Администрация
Държава България
Област Добрич
Община
   - кмет
Балчик
Николай Ангелов
(независим)
Албена в Общомедия
Хотел „Добруджа“ – символ на Албена

Албена е ваканционно селище на Черно море, разположено в Североизточна България, област Добрич. То е открито официално на 24 август 1969 година. Стопанисва се от една от най-големите туристически компании в България – „Албена“ АД, публично търгувано дружество на Българска фондова борса.

То е със статут на селищно образувание (с национално значение), считано от 1 февруари 2005 г.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Албена се намира в землището на с. Оброчище, на 8 километра от град Балчик, на 30 километра от градовете Добрич и Варна, на 500 километра североизточно от столицата на България София. Плажната ивица е с дължина 5 км и ширина 150 метра. Само на 10 километра от Албена се намира Ботаническата градина в Балчик, съдържаща уникални растения, както и архитектурно-парковият комплекс Дворецът, който е резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век. Албена е разположена в близост и до резервата Балтата, който представлява лонгозна гора край река Батова.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Комплексът разполага с 33 хотела, разположени както по плажната ивица, така и в парковата зона, намираща се на около 900 метра от плажа. Около 90% от туристите са чужденци.

През 1992 г. в Албена започва обучение по хотелски мениджмънт, въз основа на което през 1999 г. е открито висше училище с името Международен колеж със специалности в областта на туризма. Училището развива нови специалности в сферата на туризма, икономиката и ИТ, променя статута и името си на Висше училище по мениджмънт с кампуси във Варна и Добрич, и учебен център в София.

Зелена мисия[редактиране | редактиране на кода]

„Зелената“ мисия на ваканционно селище Албена е неизменна част от неговата философия. Целта е всички превозни средства за вътрешен транспорт в комплекса да бъдат екологични.

В сила на територията на Албена са обособени няколко зони за паркиране на автомобилите. В близост до плажа и парковете не се допуска паркирането, създадени са нови пешеходни и велозони, на разположение на гостите е безплатен електрически транспорт и ескалатор, свързващ парковата зона с плажа.

Специализирана болница за рехабилитация[редактиране | редактиране на кода]

В началото на годината отвори врати специализираната болница по рехабилитация „Медика Албена“. Водата в Албена е минерална и оказва положително влияние при справянето с болести на дихателните пътища, опорно-двигателната, нервната и ендокринната системи, сърдечносъдови заболявания, вторични анемии, гинекологични и кожни заболявания. Лечението се извършва чрез балнео процедури на открито в басейни с минерална вода и вани с минерална вода, перлени вани, подводен душов масаж, инхалации и различни иригации, апитерапия с продукти от пчелен мед, кинезитерапия, електро-светлолечение, парафинолечение, калолечение (кални апликации и калолечебни вани с минерална или морска вода). Част от предлаганите процедури са с лечебна кал от Тузлата. [2]

Минерални води[редактиране | редактиране на кода]

Минералните извори в Албена са с температура до 30о C и общ дебит 1031 л/мин. Водата е слабоминерализирана (0,614 г/л), натриево-магнезиево-хидрокарбонатна, с леко алкална реакция (рН 7,4) и съдържание на окисляеми серни съединения 2 мг/л и флуор 0,3 мг в л. Минералните води са бистри, безцветни, с обща водна твърдост 17 немски градуса, но с приятни питейно-вкусови качества. [2]

Европейски курорт на спорта[редактиране | редактиране на кода]

В края на 2018 година Албена е избрана за Европейски курорт на спорта. Предлага се възможност за практикуване на повече от 40 спорта за хора от всички възрасти.

Пет европейски шампионата са част от програмата за 2019 г., която стартира още в началото на април: Европейско първенство по тенис на маса за глухонеми, UEFA U-17 шампионат за девойки, първенство по тенис на корт на железопътните компании в Европа, Европейски шампионат по хокей на трева за юноши до 16 години, Европейското първенство по петанк.

Аквапарк „Аквамания“[редактиране | редактиране на кода]

Намиращият се в Албена аквапарк „Аквамания“ е в ТОП 15 на водните паркове в Европа. От 2018 г. в него има обособена зона за деца и тийнейджъри.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Полуостров Албена на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на курорта Албена.[3]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Справка за сел. обр. Курортен комплекс „Албена“ – от Националния регистър на населените места на НСИ
  2. а б Албена СПА и уелнес, VisitBulgaria.net.
  3. SCAR Composite Gazetteer of Antarctica: Albena Peninsula.