Албена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Албена.

Албена
Курорт Албена, общ изглед
Курорт Албена, общ изглед
Общи данни
Население (ГРАО, 2015-03-15)*
МПС код ТХ
ЕКАТТЕ 99958
Администрация
Държава България
Област Добрич
Община
   - кмет
Балчик
Николай Ангелов
(независим)
Албена в Общомедия
Хотел „Добруджа“ – символ на Албена

Албена е курорт на Черно море, разположен в Североизточна България, област Добрич. Курортният комплекс – 3-тият по големина в страната, е открит официално на 24 август 1969 година. Курортът се стопанисва от една от най-големите туристически компании в България – „Албена“ АД, публично търгувано дружество на Българска фондова борса.

Официалното му наименование е Курортен комплекс „Албена“ със статут на селищно образувание (с национално значение), считано от 1 февруари 2005 г.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в землището на с. Оброчище, на 8 километра от град Балчик, на 30 километра от градовете Добрич и Варна, на 500 километра североизточно от столицата София. Плажната ивица е с дължина 5 км и ширина 150 метра.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Комплексът разполага с много модерни хотели, разположени така, че да имат изглед към морския бряг и добро излагане на слънце. Около 90% от туристите са чужденци.

Курортът Албена е подходящ за семейна почивка. Той е относително спокоен, в сравнение с по-големите курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци. Само на 10 километра от Албена се намира Ботаническата градина в Балчик, съдържаща уникални растения, както и архитектурно-парковият комплекс Дворецът, който е резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век. Албена е разположен в близост и до резервата Балтата, който представлява лонгозна гора край река Батова.

През 1992 г. в Албена започва обучение по хотелски мениджмънт, въз основа на което през 1999 г. е открито висше училище с името Международен колеж със специалности в областта на туризма и курортното дело. Училището постепенно се разраства развива нови специалности в сферата на туризма, икономиката и ИТ, променя статута и името си на Висше училище по мениджмънт[1] с кампуси във Варна и Добрич, и учебен център в София.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Полуостров Албена на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на курорта Албена.[2]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Справка за сел. обр. Курортен комплекс „Албена“ – от Националния регистър на населените места на НСИ
  2. SCAR Composite Gazetteer of Antarctica: Albena Peninsula.