Албена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Албена.

Курорт Албена, общ изглед
Хотел „Добруджа“ - символ на Албена
Въздушна снимка на Албена от 1998 г.

Албена е курорт на Черно море, разположен в Североизточна България, област Добрич. Курортният комплекс - 3-ят по големина в страната, е открит официално на 24 август 1969 година. Курортът се стопаниства от една от най-големите турситически компании в България — „Албена“ АД, публично търгувано дружество на Българска фондова борса.

Официалното му наименование е Курортен комплекс „Албена“ със статут на селищно образувание (с национално значение), считано от 01.02.2005 г.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в землището на с. Оброчище, на 8 километра от град Балчик, на 30 километра от градовете Добрич и Варна, на 500 километра североизточно от столицата София. Плажната ивица е с дължина 5 км и ширина 150 метра.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Комплексът разполага с много модерни хотели, разположени така, че да имат изглед към морския бряг и добро излагане на слънце. Около 90% от туристите са чужденци.

Курортът Албена е подходящ за семейна почивка. Той е относително спокоен, в сравнение с по-големите курорти като Слънчев бряг и Златни пясъци. Само на 10 километра от Албена се намира Ботаническата градина в Балчик, съдържаща уникални растения, както и архитектурно-парковият комплекс Дворецът, който е резиденция на румънската кралица Мария в началото на 20 век. Албена е разположен в близост и до резервата Балтата, който представлява лонгозна гора край река Батова.

През 1992 г. в Албена започва обучение по хотелски мениджмънт, въз основа на което през 1999 г. е открито висше училище с името Международен колеж[2] със специалности в областта на туризма и курортното дело. Училището постепенно се премества в гр. Добрич.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Полуостров Албена на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на курорта Албена.[3]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Справка за сел. обр. Курортен комплекс "Албена" - от Националния регистър на населените места на НСИ
  2. Международен колеж
  3. SCAR Composite Gazetteer of Antarctica: Albena Peninsula.