Албенга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Албенга
Albenga
Знаме
      
Герб
Страна Италия
РегионЛигурия
ПровинцияСавона
Площ36,58 km²[1]
Надм. височина5 m
Население24 463 души
Пощенски код17031
Телефонен код00182
МПС кодSV
Официален сайтwww.comune.albenga.sv.it
Албенга в Общомедия

Албенга (на италиански: Albenga) е град и община в провинция Савона в регион Лигурия, Италия с 24 463 жители (към 31 декември 2011).

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е на Генуезкия залив на Лигурско море, на Италианската ривиера. Град Албенга се намира на държавния път 1 (Виа Аурелия). Морски курорт.

История[редактиране | редактиране на кода]

През древността Албенга се казва Албингаунум и е столица на племето ингауни от лигурите. По времето на Римската империя през 2 век пр.н.е. се построява на неговото място Албум Ингаунум и става муниципиум. Градът се развива като важен град и става седалище на епископ. От средата на 10 век е столица на Ардуинската марка и се владее от фамилията Ардуини. С участието си в Първия кръстоносен поход като свободен град претърпява икономически напредък, който не е прекъснат от завладяването му от Генуа през 1251 г.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основните отрасли на икономиката на града са туризмът и зеленчукопроизводството. Световна известност има сорта домат Сърцето на Албенга.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011 // Национален статистически институт. Посетен на 16 март 2019 г.