Алберто Фухимори

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алберто Фуджимори
Алберто Фуджимори
Мандат
28 юли 1990 – 22 ноември 2000
Вицепрезидент Максимо Сан Роман
Хайме Танака
Рикардо Маркес
Франсиско Тудела
Предшестван от Алан Гарсия
Последван от Валентин Паниагуа

Роден
Съпруга Сусана Хигучи
Партия: Камбио 90
Религия католицизъм
Университет Национален аграрен университет Ла Молина
Страсбургски университет
Уисконсински университет - Милуоки

Алберто Фуджимори (на испански: Alberto Fujimori, на японски: 藤森 謙也, японско име: Кеня Фуджимори) е перуански политик, президент на Перу в периода 28 юли 1990-22 ноември 2000 г.

Около него има много спорове, запомнен е с жестоките си действия срещу тероризма на „Сендеро Луминосо“ и Революционно движение Тупак Амару, както и за възстановяването на макроикономическата стабилност на Перу, но е обвиняван за авторитарно управление и нарушения на човешките права.

Фухимори е перуанец от японски произход и емигрира в Япония след скандал за корупция, който го кара да си подаде оставката през 2000 г. Оставката му не е приета от Парламента, който решава вместо това да го отстрани с гласуване. Тъй като в Перу е издирван за корупция и нарушения на човешките права, той живее в изгнание. През септември 2007 г. е екстрадиран в Перу.

През декември 2007 г. той е осъден на 6 год. затвор за незаконни преследвания и арести. Впоследствие е осъден още на 25 год. за ролята му в убийствата и отвличанията от Групо Колина и на 7,5 год. за присвоявания. И трите му наказания изтичат едновременно. На 24 декември 2017 г. президентът Кучински го помилва по здравословни причини.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Алан Гарсия президент на Перу (28 юли 1985 – 28 юли 1990) Валентин Паниагуа