Албер (канал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Албер.

Каналът Албер при град Хаселт
Каналът при Кане

Каналът Албер (на нидерландски: Albertkanaal; на френски: Canal Albert) е плавателен канал в Североизточна Белгия. Той свързва големите градове Лиеж и Антверпен, както и реките Мьоза и Схелде.

Дълбочината на канала Албер е 3,4 m, свободната височина – 6,7 m, а общата дължина – 129,5 km. Минималната ширина на дъното е 24 m и по него могат да се движат кораби с водоизместимост до 10 000 t. Най-голям е годишният трафик по канала през 1969 г., когато са превозени около 40 милиона тона товари. През 2005 г. теглото на товарите е около 22 милиона тона, като през канала преминават над 34 хиляди плавателни съда.

Каналът Албер е прокопан между 1930 и 1939 г., като до 1934 г. по него работи германската фирма „Хохтиф“. Той е използван за пръв път през 1940 г., но заради Втората световна война експлоатацията му започва едва през 1946 г.

Разликата в нивото между Антверпен и Лиеж е 56 m и тя се преодолява с общо 6 шлюза. 5 от шлюзовете (в Генк, Дипенбек, Хаселт, Квадмехелен и Олен) имат разлика в нивото от 10 m, а този във Вейнегем – 5,45 m.

През 1930-те години пътуването от Антверпен до Лиеж отнема 7 дни. В наши дни това става за 18 часа. След завършването на канала Рейн-Майн-Дунав през 1992 г. става възможно пътуването по вода от Антверпен през цяла Европа до Черно море.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Albert Canal“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.