Албоин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други личности с името Албоин.

Албоин
крал на лангобардите

Роден
около 530 г.
Починал
28 юни 572 г. (42 г.)
Погребан Верона, Италия

Етнос Лангобарди
Религия Арианство
Семейство
Род Гаузи
Баща Аудоин
Майка Роделинда
Братя/сестри Гразулф I
Съпруга Хлотсинд
Розамунда
Деца Албсуинда
Албоин в Общомедия

Албоин (Alboin, * преди 526; † 28 юни 572 или 573 във Верона) е крал на лангобардите и основател на Лангобардското кралство в Италия. Син е на Аудоин и Роделинда. Той произхожда от фамилията на Гаузи, име за върховния бог Один.

Албоин наследява баща си Аудоин на трона между 560 и 565 г.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

  • Не по-късно от 568 г. лангобардите приемат ари­ан­ст­вото[1] и настъпват в Италия. Почти цялото лангобардско население се измества.
  • За кратко време лангобардите завоюват опустушената от готските войни на Юстиниан Италия, освен Рим, Равена и морските градове. В Чивидале дел Фриули (Cividale del Friuli) поставя племенника си Гизулф като dux. През 569 пада Верона и лангобардите напредват до Тренто, през 569 пада и Милано. В началото на 572 превземат след тригодишна обсада Павия. Градът става главно място на лангобардите. Лангобардите правят общо по-тежки опустошения от готите преди това. Готите се приспособяват относително бързо в структурите на Римската империя.
  • Албоин се жени още преди идването му на трона за Chlodoswinth, дъщерята на краля на франките Хлотар I, която умира още (преди) 567 г. Следващият му брак е с Розамунда, дъщеря на убития от него крал на гепидите Кунимунд. През 572 г. (или може би през 573) е убит по поръчка на Розамунда.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

През 1962 г. в Италия се снима филм от Carlo Campogalliani, озаглавен „Албоин, краля на лангобардите“ (в оригинал „Rosmunda e Alboino“).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]