Алдерано I Чибо-Маласпина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Алдерамо I Кибо-Маласпина)
Алдерано I Чибо-Маласпина
херцог на Маса и княз на Карара
Роден
Починал
18 август 1731 г. (41 г.)
Управление
Период20 ноември 1715 – 18 август 1731
ПредшественикАлдерико III Чибо-Маласпина
НаследникМария Тереза Чибо-Маласпина
Други титлипринц на Свещената Римска империя
херцог на Ферентило
херцог на Аджело
пфалцграф на Латеран
барон на Падули
суверенен господар на Монета и Авенца
господар на Лаго, Лагитело, Сера и Терати
барон на Рим
патриций на Рим и на Генуа
патриций на Пиза и на Флоренция
патриций на Неапол
благородник на Витербо
Герб
Семейство
РодЧибо-Маласпина
БащаКарло II Чибо-Маласпина
МайкаТереза Памфили
Братя/сестриАлберико III
Фулвия
Олимпия Фулвия
Мария Магдалена Иноченца
Фулвия Мария
Камило
Мария Магдалена
Виктория Тереза
Алдерано Джакомо
СъпругаРичарда Гонзага ди Новелара е Баньоло
ДецаМария Тереза Франческа
Мария Анна Матилда
Мария Камила
Алдерано I Чибо-Маласпина в Общомедия

Алдерано I Чибо-Маласпина (на италиански: Alderano I Cybo-Malaspina; * 22 юли 1690, Маса, Херцогство Маса и Княжество Карара; † 18 август 1731, Рим, Папска държава) от фамилията Чибо-Маласпина, е от 1715 до 1731 г. 4-ти херцог на Маса и княз на Карара,[1][2] принц на Свещената Римска империя, шести херцог на Ферентило (до 1730 г.), пети херцог на Аджело, пфалцграф на Латеран, барон на Падули, суверенен господар на Монета и Авенца, господар на Лаго, Лагитело, Сера и Терати, римски барон, римски патриций и генуезки патриций, патриций на Пиза и на Флоренция, неаполитански патриций, благородник на Витербо.

Той е последният мъжки суверен от фамилията. Неговата дъщеря и наследничка Мария Тереза е последният суверен на Маса и Карара от фамилията.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Той е син на Карло II (* 9 юни 1631, Маса, † 7 декември 1710, пак там), херцог на Маса и княз на Карара, и на Тереза Памфили. Негови дядо и баба по бащина линия са Алберико II Чибо-Маласпина, херцог на Маса и княз на Карара, и Фулвия Пико дела Мирандола, а по майчина – Камило Памфили, княз на Сан Мартино и херцог на Карпинето, племенник на папа Инокентий, и Олимпия Алдобрандини.

Има трима братя и шест сестри:

  • Алберико III (* 1674, † 1715), херцог на Маса и княз на Карара, съпруг на Николета Клотилда Грило
  • Фулвия (* 1675, † 1677)
  • Олимпия Фулвия (* 1676, † 1751), монахиня кларисинка в манастира „Санта Киара“ в Маса
  • Мария Магдалена Иноченца (* 1677, † 1678)
  • Фулвия Мария (* 1679, † 1753), монахиня кларисинка в манастира „Санта Киара“ в Маса
  • Камило (* 1681, † 1743), херцог на Ферентило (1715 – 1730), херцог на Айело и барон на Падули (1715), кардинал (от 1729), патриах на Константинопол (1718), Велик приор на Рим на Ордена на Свети Йоан от Малата (1730-1731)
  • Мария Магдалена (* 1683, † 1765), монахиня кларисинка в манастира „Санта Киара“ в Маса
  • Виктория Тереза (* 1684, † 1739), монахиня кларисинка в манастира „Санта Киара“ в Маса
  • Алдерано Джакомо (* 1686, † 1687)

Има и една полусестра от извънбрзчна връзка на баща си.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Със споразумение, подписано в Монтефиасконе на 2 декември 1715 г. и ратифицирано в Рим на следващата година, той оставя като апанаж на брат си Камило феодите и алодиалните имоти, намиращи се в Кралство Неапол и в Папската държава.

Жени в Милано на 29 април 1715 г. за Ричарда Гондзага ди Новелара и Баньоло, братовчедка на баща му по майчина линия.

Без мъжки братя или братовчеди (освен брат му кардинал Камило, починал през 1743 г.), способни да го наследят, законни или не, той прекарва първите десет години от брачния си живот като суверен, потиснат от призрака на изчезването на династията и разчленяването на държавата. В Рим принц Джузепе Лотарио Конти, херцог на Поли, по-голям брат на папа Инокентий XIII, моли Светия престол за закупуването на Херцогство Маса, но неговият брат папата му отказва.

Най-накрая през 1725 г. се ражда първата му дъщеря, след която се раждат още две в бърза последователност: херцог Алдерано, десетото от единадесет деца и чийто баща може да се похвали с дванадесет братя и сестри, изглежда се оказва плодовит като своите предци, но той умира внезапно през 1731 г. на 41-годишна възраст като последен мъжки владетел на Чибо-Маласпина.

Брак и потомство[редактиране | редактиране на кода]

∞ 29 април 1715 в Милано за Ричарда Гондзага ди Новелара е Баньоло (* 22 февруари 1698, 24 ноември 1768), дъщеря на Камило III Гондзага, граф на Новелара, и на принцеса Матилда д'Есте от Княжество Сан Мартино ин Рио, принцеса на Модена и Реджо. Те имат три дъщери:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alderano I Cybo-Malaspina в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​