Алежу Гарсия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Алежу Гарсия (на португалски: Alejo García) (неизв. - 1525, Парагвай) португалски авантюрист, колонизатор.

През 1516 участва в експедицията на Хуан Диас де Солис, която открива естуара Ла Плата и устията на реките Парана и Уругвай. След провала на експедицията Гарсия, заедно с 18 други участници в експедицията претърпяват корабокрушение край южните брегове на Бразилия и се заселват на крайбрежието, където установяват дружески отношение с местните индианци от племето гуарани и извършват разузнавателни походи във вътрешността на страната. От индианците Гарсия и неговите другари научават че далеч на запад, в планините има богата на сребро страна, управлявана от Бял цар, обличащ се в дълга мантия. Това са, очевидно, първите указания, които научават европейците за империята на инките.

През 1524 с голям отряд от воини-гуарани пресича крайбрежните хребети Серра ду Мар и Серра Жерал и по долината на река Игуасу (1300 км, ляв приток на Парана) достига до Парана, като по пътя открива един от най-грандиозните водопади в света – Игуасу. След това през 1525 с многочислена индианска армия от около 2000 човека пресича откритите от него реки Парана и Парагвай, централната част на Ла Платската низина, пясъчно-глинестата равнина Гран Чако и става първият европеец, който прониква в предпланините на Андите – областта Чукисака (горното течение на река Пилкомайо в днешна Боливия), на територията на империята на инките (осем години преди похода на Франсиско Писаро). Целият му маршрут съставлява над 2000 км и преминава по съвършено неизвестни територии. Армията на Гарсия разграбила редица градове и селища на инките, унищожила или разгонила няколко малки отряда на индианците чарка, но отстъпва със заграбените богатства, когато срещу нея се изправят големи сили на противника и благополучно се завръща у дома.

След завръщането си от похода Гарсия започва да убеждава гуараните за нов поход на запад, но те не се съгласяват и през 1525 е убит от своите приятели гуараните недалеч от река Парагвай.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982-86 г. Т. 2 Великие географические открытия (конец XV – середина XVII в.), М., 1983 г., стр. 175-176. http://www.bookshunt.ru/b31134_ocherki_po_istorii_geograficheskih_otkritij_t.2
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alejo García“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.