Александер Квашневски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александер Квашневски
Aleksander Kwaśniewski
Президент на Полша
Мандат
23 декември 1995 г. – 23 декември 2005 г.
Премиер Юзеф Олекси,
Влоджимеж Чимошевич,
Йежи Бузек,
Лешек Милер,
Марек Белка,
Кажимеж Марчинкевич
Предшестван от Лех Валенса
Последван от Лех Качински

Роден
15 ноември 1954 г. (64 г.)
Съпруга Йоля̀нта Квашнѐвска
Партия Социалдемокрация на Република Полша
Университет Гдански университет
Подпис Aleksander Kwaśniewski Signature.svg
Александер Квашневски в Общомедия

Александер Квашневски (на полски: Aleksander Kwaśniewski) е полски политик, президент на Република Полша от 1995 до 2005 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 15 ноември 1954 г. Възпитаник на Гданския университет – през 1977 г. се дипломира със специалност международна търговия. В студентските си години членува в Социалистическия съюз на полските студенти. Редактор на студентски и младежки периодични издания. Ангажира се с дейността на Студентския олимпийски съюз и на Полския олимпийски комитет.

Квашневски е бивш лидер на лявата партия Социалдемокрация на Република Полша (Socjaldemokracja Rzeczypospolitej Polskiej), наследник на Полската обединена работническа партия, а по-късно на Съюза на демократичната левица (Sojusz Lewicy Demokratycznej). Председател на парламентарния клуб на Съюза на демократичната левица в периода 1991 – 1995 г.

Наследява Лех Валенса на президентския пост след балотаж през 1995 г.; отново печели изборите за президент на страната през 2000 г.

Участва в подготовката на проекта за Конституция на Третата полска република, която подписва в качеството си на президент на 16 юли 1997 г.

Участва активно в процеса по присъединяване на Полша към НАТО. На 26 юли 1999 г. подписва документа за присъединяване на страната към Атлантическия пакт (заедно с президента на Чехия Вацлав Хавел). Подкрепя политиката за разширяване на организацията.

Политик с проевропейска ориентация. Инициира национален референдум, при който 77 процента от гласувалите поляци одобряват присъединяването на Полша към Европейския съюз. Председателства дебата под надслов „Силна Полша в силна Европа“, проведен през февруари 2004 г. в Двореца на Президанта.

След изтичането на втория му президентски мандат е гостуващ преподавател в Джорджотаунския университет във Вашингтон, САЩ.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Лех Валенса Президент на Полша (1995 – 2005) Лех Качински
     Портал „Полша“         Портал „Полша