Александра Колонтай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александра Колонтай
Алекса́ндра Коллонта́й
руски политик и дипломат
Като посланик в Стокхолм
Като посланик в Стокхолм

Родена
Починала
Погребана Новодевическо гробище, Москва, Русия

Образование Цюрихски университет
Политика
Партия РСДРП
КПСС
Семейство
Баща Михаил Домонтович
Съпруг Павел Дибенко
Подпис Aleksandra Kollontai signature.png
Александра Колонтай в Общомедия

Александра Михайловна Колонта̀й (на руски: Алекса́ндра Миха́йловна Коллонта́й) е руски политик от Всеруската комунистическа партия (болшевики) и дългогодишен посланик на Съветския съюз в Норвегия и Швеция.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александра Колонтай е родена на 31 март (19 март стар стил) 1872 година в Санкт Петербург семейството на генерал Михаил Домонтович. През 1893 година се омъжва за военния инженер Владимир Колонтай с чието фамилно име става известна. През 1898 година напуска семейството си, пътува в Швейцария и Англия и се включва в руското социалистическо движение.

През 1908 година Колонтай е обвинена в призиви към въоръжени бунтове и напуска Русия. През следващите години пътува в Западна Европа и Съединените щати и е сред активните участници в партията на меншевиките. След началото на Първата световна война се присъединява към болшевиките.

След Февруарската революция през 1917 година се връща в Русия и участва в ръководството на болшевишката партия, като за известно време е арестувана от Временното правителство. След Октомврийската революция е народен комисар на държавните грижи (11 ноември 1917 – 23 февруари 1918). Напуска правителството, тъй като се противопоставя на сключването на Брест-Литовския мирен договор.

По време на Гражданската война Александра Колонтай е в Крим, където оглавява местния комисариат по пропагандата. През 1920 година става ръководител на новосъздадения женски отдел при Централния комитет на болшевишката партия. През 1922 година се жени за болшевишкия офицер Павел Дибенко. По това време отношенията ѝ с партийното ръководство се влошават, тъй като тя заема крайнолеви позиции по въпроса за ролята на профсъюзите в икономиката.

През 1923 година Александра Колонтай е изпратена на дипломатическа работа като ръководител на съветското представителство в Норвегия. Тя остава на този пост до 1930 година с прекъсване през 1926 – 1927 година, когато пътува до Мексико с дипломатическа мисия. От 1930 до 1945 година е посланик на Съветския съюз в Швеция, единствената неутрална държава в Северна Европа по време на Втората световна война, където играе активна роля за прекратяването на Съветско-финландската война през 1944 година.

Александра Колонтай умира на 9 март 1952 година в Москва.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alexandra Kollontai“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.