Александра Пилсудска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александра Пилсудска
Aleksandra Piłsudska
полска обществена деятелка
Родена
Aleksandra Szczerbińska
Починала
31 март 1963 г. (80 г.)
ПогребанаВаршава, Полша

Учила вЛетящ университет
Политика
ПартияПолска социалистическа партия
ОтличияСребърен кръст на ордена „Virtuti Militari“ Голям кръст на ордена на Възраждане на Полша Кръст за храбрите
Семейство
БащаПьотър Шчербински
МайкаЮлия Захорска
СъпругЮзеф Пилсудски
ДецаВанда Пилсудска, Ядвига Пилсудска
Александра Пилсудска в Общомедия

Александра Пилсу̀дска, с родово име Шчербѝнска (на полски: Aleksandra Piłsudska) е полска активистка за независимост, войник в Полските легиони, член на Полската социалистическа партия (ПСП) и Полската военна организация, втора съпруга на Юзеф Пилсудски.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александра Шчербинска е родена на 12 декември 1882 година в град Сувалки, в семейството на Юлия (с родово име Захорска) и Пьотър Шчербински. Завършва гимназия в родния си град, след което продължава образованието си в Летящия университет. През 1904 година става член на ПСП и участва активно в нейната дейност. В бойното подразделение на партията се занимава с транспорта и укриването на оръжие. През 1907 година е арестувана.

По време на Първата световна война (1914 – 1918) е в редиците на Полската военна организация. Също така ръководи куриерската служба на Първа бригада на Полските легиони. За дейността си е арестувана от немските окупационни власти.

През 1906 година се запознава с Юзеф Пилсудски, който по това време е главнокомандващ на бойното крило на партията. Двамата сключват брак през 1921 година. Имат две дъщери родени преди брака.

След началото на Втората световна война (1939) Александра с децата заминава за Вилнюс, а след то до Лондон. Умира на 31 март 1963 година. Погребана е на лондонското гробище „Норт Шин“. През 1992 година останките и са пренесени в Полша и препогребани на Повонзковското гробище във Варшава.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Aleksandra Piłsudska. jpilsudski.org. Посетен на 20 април 2020 г. (на полски) Архив на оригинала от 2012-07-05 в Wayback Machine.