Александра Сакскобургготска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александра
британска принцеса
принцеса на Хоенлое-Лангенбург

Родена
Починала
16 април 1942 г. (63 г.)
ПогребанаЛангенбург, Федерална република Германия
ПартияНационалсоциалистическа германска работническа партия
Семейство
РодСакс-Кобург и Гота
БащаАлфред (Саксония-Кобург-Гота)
МайкаМария Александровна
Братя/сестриАлфред Сакскобурггортски
Виктория Фьодоровна
Беатрис Сакскобургготска
Мария Единбургска
Александра в Общомедия

Александра, принцеса Британска и Сакскобургготска, херцогиня Саксонска, по съпруг – принцеса на Хоенлое-Лангенбург, е член на британското кралско семейство – внучка на британската кралица Виктория и на руския император Александър II. Тя е по-малка сестра на румънската кралица Мария.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александра е родена на 1 септември 1878 г. в Кобург, Германия, като принцеса Александра Луиза Олга Виктория Единбургска. Тя е втората дъщеря на херцога на Единбург Алфред и на великата руска княгиня Мария Александровна. Така по рождение Александра е член на двете най-могъщи аристократични фамилии в тогавашния свят – на британското кралско семейство и на руското императорско семейство. По бащина линия тя е внучка на британската кралица Виктория, а по майчина линия – на руския император Александър II.

През 1893 г. бащата на Мария наследява херцогската титла на германското княжество Саксония-Кобург и Гота и семейството се премества да живее в новите си германски владения. На 26 април 1896 в Кобург Александра се омъжва за Ернст II Фридрих Вилхелм Карл Максимилиан, принц на Хоенлое-Лангенбург (* 13 септември 1863, Лангенбург; † 11 декември 1950, Лангенбург). Двамата имат пет деца:

До края на живота си Александра живее в Германия, където през трийсетте години на 20 век тя и няколко от децата ѝ стават членове на нацистката партия. Умира в Швебиш Хал, Баден-Вюртемберг, Германия, на 16 април 1942 г.