Александър Алберт Маунтбатън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Алберт Маунтбатън
маркиз на Карисбрук
Александър Алберт Маунтбатън 
Роден: 23 ноември 1886 г.
Починал: 23 февруари 1960 г. (73 г.)

Лорд Александър Алберт Маунтбатън (23 ноември 1886 – 23 февруари 1960) е принц от рода Батенберг (Маунтбатън), първи маркиз на Карисбрук, член на британското кралско семейство и внук на кралица Виктория.

Роден е на 23 ноември 1886 в Уиндзор, Великобритания, като принц Александър Алберт Батенберг. Той е най-възрастният син на принц Хайнрих фон Батенберг (брат на княз Александър Батенберг) и на принцеса Беатрис (дъщеря на кралица Виктория). Образованието си получава в елитния Уелингтън колеж.

През Първата световна война семейството му заменя германската си фамилия Батенберг с английската - Маунтбатън. Александър приема английската благородническа титла сър и започва официално да се нарича сър Александър Маунтбатън. На 7 ноември 1917 г. сър Александър Маунтбатън е обявен с кралски указ за маркиз на Карисбрук, граф на Бъркхампстид и виконт на Ланкастън.

На 19 юли 1917 г. в Кралската капела на двореца Сейнт Джеймс маркиз Карисбрук се жени за лейди Айрин Денисън (4 юли 1890 – 16 юли 1956), единствена дъщеря на графа на Ландъсбъроу. Двамата имат една дъщеря:

Лорд Александър Маунтбатън умира през 1960 г. на седемдесет и три годишна възраст в двореца Кенсингтън. Погребан е в гробницата на Батенберг в катедралата Сейнт Милдред на о-в Уайт. Той е последният внук на кралица Виктория. След смъртта му титлата Маркиз на Карисбрук остава овакантена.