Александър Божинов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Александър Божинов
български художник, публицист и писател

Роден
Починал
Националност Флаг на България България
Кариера в изкуството
Академия Художествена академия в София
Мюнхен
Направление живопис
Литература
Жанрове стихотворение, фейлетон
Научна дейност
Област Изкуствознание
Работил в БАН
Македонски научен институт

Александър Николов Божинов е български художник, публицист и писател, един от авторитетите в областта на карикатурата и илюстрацията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 февруари 1878 г. в Свищов. Завършва живопис в София, а след това учи в Мюнхен, Германия. Известно време редактира хумористичния български вестникБългаран“. Публикува карикатури във „Вечерна поща“ и в „Камбана“.[1] След 1929 г. е избран за дописен член на БАН, а след 1939 г. и за редовен член. Член е на Македонския научен институт.[2]

Александър Божинов е смятан за основател на карикатурата като изкуство в България. Неговите карикатури се отличават с разнообразните си теми и остроумния текст. Едни от най-популярните му произведения в карикатурата са срещу личния режим на Фердинанд. Редовни герои в карикатурите на Александър Божинов са Пижо и Пендо, които по това време са се превърнали в постоянни герои на народното творчество.

След 9 септември 1944 г. в темата на неговите произведения настъпва съществена промяна. Основна тема за Александър Божинов става защитата на мира. Пресъздава и типични трудови герои. През своята кариера той рисува и множество живописни картини.

Александър Божинов пише стихове и фейлетони, а в края на кариерата си и художествена критика.

Умира на 30 септември 1968 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Карчев, Петър. През прозореца на едно полустолетие (1900 – 1950), Изток-Запад, София, 2004, стр. 202. ISBN 954321056X
  2. Куманов, Милен. Македония. Кратък исторически справочник, София, 1993, стр. 32.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония