Александър Дубчек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Александър Дубчек
словашки политик
Александър Дубчек 
Роден: 27 ноември 1921 г.
Починал: 7 ноември 1992 г. (70 г.)

Александър Дубчек (на словашки: Alexander Dubček) е словашки политик и за кратко ръководител на Чехословакия като генерален секретар на Чехословашката комунистическа партия (1968-1969). Известен е със своето намерение да реформира комунистическия режим (Пражката пролет).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1925 година семейството му емигрира в СССР, където той следва и получава бакалавърска степен. През 1938 година се завръща в Словакия. Взима участие в словашкото национално въстание срещу фашизма и лежи в затвора 2 пъти. След войната работи като политически функционер на комунистическата партия.

През 1951 година става член на Националния парламент и записва „Право“ в университета в Братислава. През януари 1968 става първи секретар на ЦК на Чехословашката комунистическа партия. На този пост се задържа до април 1969 година. Инициатор е на Пражката пролет, целта на която е да построи „социализъм с човешко лице“. След окупацията на Чехословакия от армиите на Варшавския договор Дубчек се отказва от своите функции и е изключен от партията през 1970 година.

През 1989 година Дубчек участва в Нежната революция.

През декември 1989 година заема поста на председател на Федералното събрание на Чехословакия.

На 7 ноември 1992 година Александър Дубчек загива при автомобилна катастрофа.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]