Александър Дубчек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Дубчек
Alexander Dubček
словашки политик
Dubcek.jpg
Дубчек, декември 1989 г.
Роден
Починал

Образование Висша партийна школа при ЦК на КПСС
Университет Коменски

Подпис Signature of Alexander Dubček.png
Уебсайт
Александър Дубчек в Общомедия

Александър Дубчек (на словашки: Alexander Dubček) е чехословашки и словашки политик.

Той е ръководител на Чехословакия като председател на парламента и за кратко генерален секретар на Чехословашката комунистическа партия (1968 – 1969). Главен инициатор е на кампанията за реформиране на комунистическия режим (известна като Пражка пролет), към „социализъм с човешко лице“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семейство на словашки комунисти. През 1925 година емигрират в СССР, където родителите му участват в създаването на занаятчийски кооператив от чужденци Interhelpo (международна помощ) в гр. Фрунзе, днес Бишкек, Съветска Киргизия. После се преместват в гр. Горки, където той учи в средно училище.

През 1938 година семейството му се завръща в Словакия, защото според тогавашните закони е трябвало да приемат само съветско гражданство. Взима участие в антифашистското движение срещу режима на Йозеф Тисо и в Словашкото национално въстание (1944), където два пъти е раняван, а брат му Юлиус е убит.

След войната работи в промишлеността, става активист на Комунистическата партия. Преминава на партийна работа от 1949 г.: секретар и първи секретар на областния комитет на Словашката компартия в Тренчин, първи секретар в Банска Бистрица (1951 – 1952). Избран е за член на Националното събрание (парламента) на Чехословакия (1951).

В периода 1955 – 1958 следва политически науки във Висшата партийна школа на КПСС в Москва, получавайки титлата доктор на социално-политическите науки. Става първи секретар на обкома в Братислава (1958). В периода 1960 – 1969 г. е секретар и първи секретар на Словашката компартия, както и депутат и председател на Федералното събрание (парламента) на Чехословакия.

Първи секретар е на ЦК на Чехословашката комунистическа партия от януари 1968 до април 1969 година. Инициатор е на Пражката пролет, целта на която е да построи „социализъм с човешко лице“. След окупацията на Чехословакия от въоръжени сили на Организацията на Варшавския договор Дубчек се отказва от своите функции.

Постепенно е освободен от заеманите постове, прехвърлян е на по-ниски длъжности. Посланик е в Турция (1969 – 1970). Изключен е от партията (1970), лишен е от статута на депутат. Работи по управлението на лесничействата в Словакия до пенсионирането си през 1981 г.

През 1989 година Дубчек участва в Нежната революция. Избран е за председател на Федералното събрание на Чехословакия през декември 1989 година. Възстановява Социалдемократическата партия на Словакия (1990).

Тежко ранен е при автомобилна катастрофа на автомагистрала в Чехия. Хоспитализиран е в Прага, извършена му е хирургическа операция, но след 2 мес. почива на 7 ноември 1992 година[1].

Изказвани са редица предположения, че транспортното произшествие е инсценирано с цел Дубчек да бъде отстранен от политиката[2]. Смъртта му е разследвана чак до 2000 г., когато вътрешното министерство на Словакия обявява, че катастрофата не е в резултат от заговор. Оцелелият шофьор е осъден на затвор от 12 мес.

Източници[редактиране | редактиране на кода]