Александър Дубчек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Дубчек
Alexander Dubček
словашки политик
Dubcek 1991 2.jpg
Дубчек, декември 1989 г.
Роден
Починал
Прага, Чехословакия
Погребан Братислава, Словакия

Етнос Словаци
Образование Висша партийна школа при ЦК на КПСС
Университет Коменски

Подпис Signature of Alexander Dubček.png
Уебсайт
Александър Дубчек в Общомедия

Александър Дубчек (на словашки: Alexander Dubček) е чехословашки и словашки политик.

Председател е на Федералното събрание на Чехословакия (1969; 1989 – 1992); заема поста първи секретар на Централния комитет на Чехословашката комунистическа партия (1968 – 1969). Главен инициатор е на кампанията за реформиране на комунистическия режим (известна като Пражка пролет) – „социализъм с човешко лице“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в семейство на словашки комунисти. През 1925 г. емигрират в СССР. В Съветския съюз родителите на Дубчек участват в създаването на занаятчийски кооператив от чужденци Interhelpo (международна помощ) в гр. Фрунзе (дн. Бишкек, Киргизстан). После се преместват в гр. Горки (дн. Нижни Новгород, Русия), където той учи в средно училище.

През 1938 г. се завръщат в Словакия, защото според тогавашните закони е трябвало да приемат само съветско гражданство. Александър Дубчек взима участие в антифашисткото движение срещу режима на Йозеф Тисо и в Словашкото национално въстание (1944), където два пъти е раняван, а брат му Юлиус е убит.

След войната Дубчек работи в сферата на промишлеността, става активист на Комунистическата партия. Преминава на партийна работа от 1949 г.: секретар и първи секретар на областния комитет на Словашката компартия в Тренчин, първи секретар в Банска Бистрица (1951 – 1952). Избран е за член на Националното събрание (парламента) на Чехословакия (1951).

В периода 1955 – 1958 година следва политически науки във Висшата партийна школа на КПСС в Москва, получава титлата доктор на социално-политическите науки. Става първи секретар на обкома в Братислава (1958). В периода 1960 – 1969 година е секретар и първи секретар на Словашката компартия, както и депутат и председател на Федералното събрание (парламента) на Чехословакия.

Първи секретар е на ЦК на Чехословашката комунистическа партия от януари 1968 до април 1969 година. Инициатор е на Пражката пролет, целта на която е да построи „социализъм с човешко лице“. След окупацията на Чехословакия от въоръжени сили на Организацията на Варшавския договор Дубчек се отказва от своите функции.

Постепенно е освободен от заеманите постове, прехвърлян е на по-ниски длъжности. Посланик е в Турция (1969 – 1970). Изключен е от партията (1970), лишен е от статута на депутат. Работи по управлението на лесничействата в Словакия до пенсионирането си през 1981 г.

През 1989 г. Дубчек участва в Нежната революция. Избран е за председател на Федералното събрание на Чехословакия през декември 1989 г. Възстановява Социалдемократическата партия на Словакия (1990).

Тежко ранен е при автомобилна катастрофа на автомагистрала в Чехия. Хоспитализиран е в Прага, извършена му е хирургическа операция, но след 2 месeца почива на 7 ноември 1992 г. [1]

Изказвани са редица предположения, че транспортното произшествие е инсценирано с цел Дубчек да бъде отстранен от политиката [2]. Смъртта му е разследвана чак до 2000 г., когато вътрешното министерство на Словакия обявява, че катастрофата не е в резултат от заговор. Оцелелият шофьор е осъден на 12 месеца лишаване от свобода.

Източници[редактиране | редактиране на кода]