Александър Дугин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Гелевич Дугин
Алексáндр Гéльевич Дýгин
Руски философ и геополитик
Aleksandr Dugin 13981126000.jpg
Роден
Москва, РСФСР, СССР
Образование Московски авиационен институт

Уебсайт dugin.ru
Александър Гелевич Дугин в Общомедия

Александър Дугин е руски философ, политолог, социолог и публицист. Старообредец, Александър Дугин е ръководител на Центъра за консервативни изследвания и основател на Международното евроазийско движение в Русия. Дугин е идеолог на неоевразийството – течение в руския консерватизъм, което призовава към създаване на свят с повече полюси, обединяване на евразийското пространство (Русия, Европа и Близкият Изток) в противовес на англосаксонските страни (САЩ и Канада, Великобритания и Ирландия, Австралия и Нова Зеландия). Според него Западът е загубил духовността си за сметка на стопанското благоденствие, а руската култура е противовес на такъв тип устройство. Дугин споделя и идеята, че Русия трябва да играе ролята на Трети Рим. Според него руската култура е по-тясно обвързана с евразийската степ и традициите на туранските народи (тюрки), а също и вижда естествена близост между Русия и ислямските страни.[1][2]

Дугин е под силното влияние на един от първите националсоциалистически идеолози, Хаусхофер, който разработва основните теоретични постановки на Евразийската военна и геополитическа доктрина, като предлага формирането на геостратегическа ос Берлин-Москва-Токио, като алтернатива на Атлантическата харта на англосаксонския свят. При Дугин тази ос обаче е Париж-Берлин-Москва, или всички страни, разположение в Северноевропейската равнина, която се простира от Нормандия до Урал.

Разглежда македонците като самостоятелен етнос и преходен между сърбите и българите.[3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Характерно е за руските православни жени често да ходят забрадени, подобно на мюсюлманските, особено при влизане в църква, което не е характерно за Балканите и Източна Европа, въпреки че се изтъква православната близост на България и Русия.
  2. Dugin, Alexander. Eurasian Mission: An Introduction to Neo-Eurasianism. 2014, pp.17-37, ISBN 978-1-910524-24-4.
  3. Dugin, Alexander. Eurasian Mission: An Introduction to Neo-Eurasianism. 2014, ISBN 978-1-910524-24-4.