Александър Курляндски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Курляндски
Алекса́ндр Ефи́мович Курля́ндский
руски писател
Роден
Починал
ПогребанРусия

Националност СССР
 Русия
Работилписател, сценарист, сатирик, драматург
НаградиЗаслужил артист на Русия
Държавна награда на СССР (1988)
Семейство
СъпругаИнеса Чуковска

Уебсайт
Александър Курляндски в Общомедия

Александър Ефимович Курляндски (на руски: Александр Ефимович Курляндский) е съветски писател, сценарист, драматург, сатирик, популярен детски писател.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 1 юли 1938 г. През 1961 г. завършва Московския инженерно-строителен институт „В. В. Куйбишев“. От 1964 г. е професионален литератор.

Курляндски е сред създателите на популярния анимационен сериал „Ну, погоди!“. Починал е на 21 Декември 2020 г. от онкологично заболяване.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Курляндский, Александр Ефимович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​