Александър Липински

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Липински
руски офицер

Роден
Починал
Руска империя

Националност Флаг на Русия Русия
Образование Академия на Генералния щаб

Александър Иосифович Липински (на руски: Александр Иосифович (Осипович) Липинский) е руски офицер, генерал-майор. Участник в Руско-турската война (1877-1878). Като командир на 35-и Брянски Пехотен полк участва в Епопеята на Шипка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Липински e роден през 1828 г. в Русия. Произхожда от семейство на потомствени дворяни. Ориентира се към военното поприще. Завършва с отличие 1-ви Московски кадетски корпус. Започва действителна военна служба с производство в първо офицерско звание прапорщик в лейбгвардейския Павловския полк през 1848 г.

В състава на гвардията участва в Унгарския поход (1848 - 1849). През Кримската война (1854-1855) е в състава на войските за охрана на Балтийското крайбрежие срещу възможен англо-френски десант.

Повишен е във военно звание поручик и постъпва в Николаевската академия на Генералния щаб. Завършва академията и служи в Генералния щаб с повишение във военно звание штабскапитан (1859). Командирован в Симбирска губерния за съставяне на статистическото и описание. Публикувано е в Санкт Петербург в двутомно издание (1868).

Повишен във военно звание подполковник с назначение за началник на щаба на 56-а пехотна дивизия (1864). Назначен е за командир на Тридесет и пети пехотен брянски полк от 1869 г.

Участва в Руско-турската война (1877-1878). Полка е в състава на 8-и Армейски корпус с командир генерал-лейтенант Фьодор Радецки. За десанта през река Дунав при Свищов е награден със златно оръжие „За храброст“. Участва в освобождението на Търново.

От 9/21 август 1877 г. полка е прехвърлен в състава на Шипченския отряд. Пристига като подкрепление на Шипченската позиция в разгара на решителните боеве за Шипка. Полковник Александър Липински поема командването на западната и северната отбранителна позиция. В състава на позицията са и роти на Българското опълчение. В боя на 11/23 август, решително участва в спирането на започналото отстъпление и преодоляване на кризата в отбраната. Контузен е, но остава в строя. Награден е с Орден „Свети Георги“ IV степен.

Назначен е за началник на щаба на 9-и армейски корпус. Участва в Обсадата на Плевен. Повишен е във военно звание генерал-майор. След войната е началник на щаба на 9-и армейски корпус до смъртта си през 1882 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Георгиев Г. Освободителната война 1877-1878, С., 1986, с. 153-154.


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Липинский, Александр Иосифович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.