Александър Матросов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Александър Матвеевич Матросов е съветски военнослужещ, редник, сражавал се във Великата отечествена война на СССР, станал известен с подвига си в сражение за превземането на укрепени съоръжения на Вермахта в района на село Чернушка, Псковска област.

Александър Матросов
съветски военнослужещ
Александър Матросов 
Роден: 5 февруари 1924 г.
Починал: 27 февруари 1943 г. (19 г.)
край с. Чернушка, СССР

Житейски път[редактиране | редактиране на кода]

Остава сирак в ранна детска възраст, живее в сиропиталища в района на град Уляновск. След като завършва 7 клас, през 1939 започва работа във вагоноремонтен завод в Куйбишев, но скоро избягва оттам. През 1940 е заловен и осъден на две години лишаване от свобода, които изтърпява в Уфимската трудова колония. По време на престоя си там се издига до помощник-възпитател. Вероятно тогава и става член на Комсомола. През септември 1942 постъпва в Краснохолмското пехотно училище и само два месеца по-късно заминава заедно с целия му състав на фронта.

Служи в състава на 2 отделен стрелкови батальон от 91 отделна Сибирска доброволческа бригада "Йосиф Висарионович Сталин" на Калининския фронт.

Боен подвиг[редактиране | редактиране на кода]

На 23 февруари 1943 година батальонът на Матросов получава бойна задача да атакува укрепленията на немските войски в района на село Чернушка, Псковска област. По време на настъплението в подстъпите към селото, батальонът попада под силен картечен обстрел от три ДЗОТ-а на противника. Щурмова група автоматчици успява да унищожи два от дзотовете, но претърпява неуспех при нападението на третия.

Матросов пропълзява встрани от оцелелия дзот и последователно хвърля по него две гранати, но дзотът отново оцелява. Тогава Матросов се хвърля пред амбразурата на укреплението и я закрива с тялото си, като по този начин не позволява на картечницата да продължи обстрела. С цената на живота си, той дава възможност на батальона си да се вдигне в атака и да обезвреди противника.

Подвигът на Матросов е широко разпространен от съветската военна пропаганда. Делото му става легендарно в съветското общество. По данни от времето на войната, около 300 други военнослужещи от Червената армия извършват прояви на героизъм близки или съвпадащи с тази Матросов. Самият той е посмъртно награден със званието Герой на Съветския съюз.

Името на Матросов става символ на мъжество и воинска доблест в СССР.

Други версии[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват версии, според които Матросов не е роден в Днепропетровск (Украйна) и истинското му име е Шакирьян Юнусович Мухаметьянов (на башкирски: Мөхәмәтйәнов Шәкирйән Юныс улы), но той го променя, за да не попадне под ударите на етническа дискриминация.

Има предположение и че подвигът при Чернушка е извършен на 27 февруари, но пропагандата го променя на 23 февруари, за да съвпадне с празника на Червената армия.

Също така, някои източници, предимно със западен и англосаксонски произход, се съмняват в истинността на свидетелствата за подвига му. За момента обаче не са представени доказателства в подкрепа на тези съмнения.

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

Почит[редактиране | редактиране на кода]

Погребан е в град Великие Луки, Русия.

На 19 юни 1943 на негово име е наречен 254 гвардейски стрелкови пехотен полк, името му е записано завинаги в състава на 1 рота.

Издигнати са му паметници в градовете Уфа, Великие Луки, Уляновск, Красноярск.

"Като Матросов"[редактиране | редактиране на кода]

Като Матросов“ или „Като Матросов на амбразурата“ е нарицателно за човек, защитаващ безкомпромисно и без колебание нещо или някоя теза. Изразът може да има леко ироничен оттенък.

Източници[редактиране | редактиране на кода]