Александър Матросов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Матросов
Александр Матвеевич Матросов
съветски военнослужещ
Alexander Matveyevich Matrosov.jpg
Роден
Починал
край с. Чернушки, СССР
Погребан Велики Луки, Русия

Етнос руснаци[1]
Награди Герой на Съветския съюз (19 юни 1943)
Ленин (19 юни 1943)
Александър Матросов в Общомедия

Александър Матвеевич Матросов е съветски военнослужещ, редник, сражавал се във Великата отечествена война на СССР, герой на Съветския съюз[2].

Става известен с подвига си в сражение за превземането на укрепени съоръжения на Вермахта в района на село Чернушки, Псковска област.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Остава сирак в ранна детска възраст, живее в сиропиталища в района на град Уляновск. След като завършва 7 клас, през 1939 г. започва работа във вагоноремонтен завод в Куйбишев, но скоро избягва оттам. През 1940 г. е заловен и осъден на 2 години лишаване от свобода, които изтърпява в Уфимската трудова колония. По време на престоя си там се издига до помощник-възпитател. Вероятно тогава и става член на Комсомола. През септември 1942 г. постъпва в Краснохолмското пехотно училище и само 2 месеца по-късно заминава заедно с целия му състав на фронта.

Служи в състава на 2-ри отделен стрелкови батальон от 91-ва отделна сибирска доброволческа бригада „Йосиф Висарионович Сталин“ на Калининския фронт.

Боен подвиг[редактиране | редактиране на кода]

На 23 февруари 1943 година батальонът на Матросов получава бойна задача да атакува укрепленията на германските войски в района на село Чернушки, Псковска област. По време на настъплението в подстъпите към селото батальонът попада под силен картечен обстрел от 3 ДЗОТа на противника. Щурмова група автоматчици успява да унищожи 2 от дзотовете, но претърпява неуспех при нападението на третия.

Матросов пропълзява встрани от оцелелия дзот и последователно хвърля по него две гранати, но дзотът отново оцелява. Тогава Матросов се хвърля пред амбразурата на укреплението и я закрива с тялото си, като по този начин не позволява на картечницата да продължи обстрела. С цената на живота си дава възможност на батальона си да се вдигне в атака и да обезвреди противника.

Подвигът на Матросов е широко разпространен от съветската военна пропаганда. Делото му става легендарно в съветското общество. По данни от времето на войната около 300 други военнослужещи от Червената армия извършват прояви на героизъм близки или съвпадащи с тази Матросов. Самият той е посмъртно награден със званието „Герой на Съветския съюз“.

Името на Матросов става символ на мъжество и воинска доблест в СССР.

Други версии[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват версии, според които Матросов не е роден в Днипро (Украйна) и истинското му име е Шакирьян Юнусович Мухаметьянов (на башкирски: Мөхәмәтйәнов Шәкирйән Юныс улы), но той го променя, за да не попадне под етническа дискриминация.

Има предположение и че подвигът при Чернушка е извършен на 27 февруари, но пропагандата го променя на 23 февруари, за да съвпадне с празника на Червената армия.

Също така някои източници, предимно със западен и англосаксонски произход, се съмняват в истинността на свидетелствата за подвига му. За момента обаче не са представени доказателства в подкрепа на тези съмнения.

Според руския писател фронтовак Виктор Астафиев позоваващ се на писма със свидетели на събитието, Матросов се опитва да скочи върху цевта на картечницата отгоре но немците я издърпват и го застрелват, като самия Астафиев счита че според неговия опит да се опитва някой с тяло да закрие широка амбразура в която е сравнително дългата цев на MG 42 е принципно невъзможно.

Създаването на героически меми е характерно за режима и времето, в което се развива събитието.

Награди и отличия[редактиране | редактиране на кода]

  • „Герой на Съветския съюз“ (посмъртно)
  • Орден „Ленин“ (посмъртно)

Почит[редактиране | редактиране на кода]

Погребан е в град Великие Луки, Русия.

На 19 юни 1943 г. на него е наречен 254-ти гвардейски стрелкови пехотен полк, името му е записано завинаги в състава на 1-ва рота.

Издигнати са му паметници в градовете Уфа, Великие Луки, Уляновск, Красноярск.

„Като Матросов“[редактиране | редактиране на кода]

Като Матросов“ или „Като Матросов на амбразурата“ е нарицателно за човек, защитаващ безкомпромисно и без колебание нещо или някоя теза. Изразът може да има леко ироничен оттенък.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б warheroes.ru.
  2. Указ Президиума Верховного Совета СССР «О присвоении звания Героя Советского Союза начальствующему и рядовому составу Красной Армии» от 19 июня 1943 года // Ведомости Верховного Совета Союза Советских Социалистических Республик : газета. — 1943. — 23 июня (№ 23 (229)). — С. 3