Направо към съдържанието

Александър Матросов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Матросов
Александр Матвеевич Матросов
съветски военнослужещ
Роден
Починал
край с. Чернушки, СССР
ПогребанВелики Луки, Русия

Етносруснаци[1]
НаградиГерой на Съветския съюз (19 юни 1943)
Орден „Ленин“ (19 юни 1943)
Александър Матросов в Общомедия

Александър Матвеевич Матросов е съветски военнослужещ, редник, сражавал се във Великата отечествена война на СССР, герой на Съветския съюз[2].

Става известен с подвига си в сражение за превземането на укрепени съоръжения на Вермахта в района на село Чернушки, Псковска област.

Остава сирак в ранна детска възраст, живее в сиропиталища в района на град Уляновск. След като завършва 7 клас, през 1939 г. започва работа във вагоноремонтен завод в Куйбишев, но скоро избягва оттам. През 1940 г. е заловен и осъден на 2 години лишаване от свобода, които изтърпява в Уфимската трудова колония. По време на престоя си там се издига до помощник-възпитател. Вероятно тогава и става член на Комсомола. През септември 1942 г. постъпва в Краснохолмското пехотно училище и само 2 месеца по-късно заминава заедно с целия му състав на фронта.

Служи в състава на 2-ри отделен стрелкови батальон от 91-ва отделна сибирска доброволческа бригада „Йосиф Висарионович Сталин“ на Калининския фронт.

На 23 февруари 1943 година батальонът на Матросов получава бойна задача да атакува укрепленията на германските войски в района на село Чернушки, Псковска област. По време на настъплението в подстъпите към селото батальонът попада под силен картечен обстрел от 3 ДЗОТа на противника. Щурмова група автоматчици успява да унищожи 2 от дзотовете, но претърпява неуспех при нападението на третия.

Матросов пропълзява встрани от оцелелия дзот и последователно хвърля по него две гранати, но дзотът отново оцелява. Тогава Матросов се хвърля пред амбразурата на укреплението и я закрива с тялото си, като по този начин не позволява на картечницата да продължи обстрела. С цената на живота си дава възможност на батальона си да се вдигне в атака и да обезвреди противника.

Подвигът на Матросов е широко разпространен от съветската военна пропаганда. Делото му става легендарно в съветското общество. По данни от времето на войната около 300 други военнослужещи от Червената армия извършват прояви на героизъм, близки или съвпадащи с тази Матросов. Самият той е посмъртно награден със званието „Герой на Съветския съюз“.

Името на Матросов става символ на мъжество и воинска доблест в СССР.

Съществуват версии, според които Матросов не е роден в Днипро (Украйна) и истинското му име е Шакирьян Юнусович Мухаметьянов (на башкирски: Мөхәмәтйәнов Шәкирйән Юныс улы), но той го променя, за да не попадне под етническа дискриминация.

Има предположение и че подвигът при Чернушка е извършен на 27 февруари, но пропагандата го променя на 23 февруари, за да съвпадне с празника на Червената армия.

Също така някои източници, предимно със западен и англосаксонски произход, се съмняват в истинността на свидетелствата за подвига му. За момента обаче не са представени доказателства в подкрепа на тези съмнения.

Според руския писател фронтовак Виктор Астафиев позоваващ се на писма със свидетели на събитието, Матросов се опитва да скочи върху цевта на картечницата отгоре но немците я издърпват и го застрелват, като самия Астафиев счита че според неговия опит да се опитва някой с тяло да закрие широка амбразура в която е сравнително дългата цев на MG 42 е принципно невъзможно.

Създаването на героически меми е характерно за режима и времето, в което се развива събитието.

  • „Герой на Съветския съюз“ (посмъртно)
  • Орден „Ленин“ (посмъртно)

Погребан е в град Великие Луки, Русия.

На 19 юни 1943 г. на него е наречен 254-ти гвардейски стрелкови пехотен полк, името му е записано завинаги в състава на 1-ва рота.

Издигнати са му паметници в градовете Уфа, Великие Луки, Уляновск, Красноярск.

Като Матросов“ или „Като Матросов на амбразурата“ е нарицателно за човек, защитаващ безкомпромисно и без колебание нещо или някоя теза. Изразът може да има леко ироничен оттенък.

  1. warheroes.ru
  2. Указ Президиума Верховного Совета СССР «О присвоении звания Героя Советского Союза начальствующему и рядовому составу Красной Армии» от 19 июня 1943 года // Ведомости Верховного Совета Союза Советских Социалистических Республик : газета. — 1943. — 23 июня (№ 23 (229)). — С. 3