Александър Морфов (композитор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вижте пояснителната страница за други личности с името Александър Морфов.
Александър Морфов
български военен и композитор

Роден
Починал
19 април 1934 г. (54 г.)

Етносбългари
Учил вНационален военен университет
Братя/сестриХристина Морфова
Богдан Морфов

Александър Василев Морфов е български композитор, поет, публицист и офицер. Един от пионерите на българската хорова музика и баща на българската войнишка хорова песен.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 13 януари 1880 година в Стара Загора. Той е брат на певицата Христина Морфова.

Завършва униатската българска католическа гимназия в Одрин, където учи флейта. През 1902 г. завършва Военното училище в София. В него работи като възпитател (1904 – 22). Служи в Първи пехотен софийски полк и в Двадесет и пети пехотен драгомански полк. По-късно е командир на рота в ШЗО и във Военното училище. Командва и 7 пехотна дружина. Участва в Балканските войни (1912 – 1913) и Първата световна война (1915 – 1918).

На 20 август 1919 година е произведен в чин подполковник, а с Царска заповед №18 от 1922 г. преминава в запаса.

Изобретател е на нов вид флейта, която се произвежда от италианската фирма „Рампони“ и на нов инструмент „Орфеин“ с тембър на виола и виолончело. Неговата флейта се произвежда от италианската фирма „Рампони“. Самият той свири виртуозно на тези свои инструменти. Завинаги престава да свири при едно трагично житейско събитие – при атентата в църквата „Св. Неделя“ в София през 1925 г. загива неговата жена, а той губи долната си челюст.

Участва в създаването на Съюза на народните хорове в България. Автор е на: 2 песни за мъжки хор; около 10 за смесен хор, между които известните репертоари „Дамнян танец води“, „Баба Минковица“ и баладата „Сеймени“; около 30 военни марша; 4 солови песни е 2 със съпровод на пиано. Негов е и маршът на македонските революционери „Изгрей зора на свободата“.

Автор е на текстовете на голяма част от своите творби, както и на либретото на операта на Маестро Георги Атанасов „Запустялата воденица“.

Александър Морфов умира на 19 април 1934 г. в София.

Военни звания[редактиране | редактиране на кода]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Уикиизточник
Уикиизточник разполага с оригинални творби от: