Александър Муратов (офицер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

 

Александър Муратов
Александр Георгиевич Муратов
руски офицер
Роден
Кубанска област, Руска империя
Починал

Националност Флаг на Русия Русия

Александър Георгиевич Муратов (на руски: Александр Георгиевич Муратов) е руски офицер, полковник. Участник в Руско-турската война от 1877-1878 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Муратов е роден на 11 февруари 1845 г. в Кубанска област в семейството на почетен казашки планинец. Завършва Ставрополската гимназия и се ориентира към военното поприще според казашката традиция. Завършва Николаевското кавалерийско училище и е произведен в първо офицерско звание корнет с назначение в Лейбгвардейския казашки полк (1868).

Участва в Руско-турската война от 1877-1878 г. Повишен е във военно звание щабротмистър и е назначен за командир на 2-ри ескадрон от Лейбгвардейския казашки полк. Ескадрона е в личната охрана на главнокомандващия Николай Николаевич. Показва забележителна храброст в множество боеве, сблъсъци и рекогносцировки. Проявява се в състава на сборния отряд с командир полковник Алексей Жеребков при първото превземане на Ловеч на 5 юли 1877 г. Неговият ескадрон е отличен със знака „За Ловеч 5 юли 1877 г.“,а той е награден със златно оръжие „За храброст“ и повишен във военно звание ротмистър (1877).

След войната е повишен във военно звание полковник и назначен за командир на 1-ви Кубански конен полк. Участва в Ахалтекинската експедиция в състава на сборния отряд с командир генерал-лейтенант Михаил Скобелев (1880-1881). Отличава се при превземането на Мерва. Награден е за боево отличие с орден „Свети Владимир“ III степен с мечове. Назначен е за командир на 1-ви Тамански конен полк. Ползва се с уважението на династията Романови.

Умира през април 1893 г. в Санкт Петербург.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Кузманов Ю. Ловеч в руско-турските войни през ХІХ век (част втора) 1877-1878. Регионален исторически музей-Ловеч, ИК „ИнфоВижън”, Ловеч, 2019, с. 334.
  • Всемирная иллюстрация. Еженед. илл. журнал. Г.Д. Гоппе. № 1270, Санкт Петербург, 1893.