Александър Олденбургски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Александър Олденбургски
руски офицер
Александър Олденбургски 
Роден: 21 май 1844 г.
Починал: 6 септември 1932 г. (88 г.)

Александър Петрович Олденбургский (Александър Фридрих Константин) (на руски: Александр Петрович Ольденбургский) е член на руското императорско семейство, принц. Руски офицер, генерал от пехотата, генерал-адютант. Участник в Руско-турската война (1877-1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Олденбургски е роден на 21 май 1844 г. в семейството на принц Пьотър Олденбургский. Правнук е на император Павел I. Получава домашно образование, след което преминава пълния курс на Императорското правно училище.

Посвещава се и на военното поприще. Командир на Лейбгвардейския преображенски полк (1870-1876). С военно звание генерал-майор участва в Руско-турската война (1877-1878). Командир на елитната I-ва петровска бригада от I-ва лейбгвардейска пехотна дивизия. Съставена е от Лейбгвардейския преображенски полк и Лейбгвардейския семьоновски полк. Проявява се в Боевете при Етрополе. [1] Награден е с българския орден „Свети Александър“ I степен (на 17.07.1883 г.).

След войната е командир на Гвардейския корпус (1885-1889). Генерал от пехотата и генерал-адютант от 1895 г. Сенатор и член на Държавния съвет (1896).

Сред постиженията на обществената му дейност е откриването на Института по експериментална медицина (дн. Институт „Иван Петрович Павлов“), основаването на климатичния курорт Гагра на Кавказкото крайбрежие на Черно море. Председател на Противочумната комисия и създател на Противочумната лаборатория. Попечител на Императорското правно училище.

По време на Първата световна война е върховен началник на санитарната и евакуационна част на Действуващата армия. Неговият девиз е „Нужния човек - на нужното място“.

След Февруарската революция от 1917 г. емигрира във Франция. Установява се в гр. Биариц. Тук е почетен председател на Съюза на преображенците. Умира през 1932 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Освободителната война 1877-1878, С., 1986, с. 63-65
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ольденбургский, Александр Петрович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.