Александър Ушаков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Ушаков
съветски офицер и политик
Роден
Починал
ПогребанТроекуровско гробище, Москва, Русия

НационалностFlag of the Soviet Union.svg СССР
Учил въвВсеруска академия по външна търговия
НаградиЛенин
Червена звезда
Герой на Съветския съюз
Червено знаме на труда (СССР)
Военна служба
Години1939—1946
Род войскитанкови войски
Войсково поделение1-ви гвардейски самоходен артилерийски полк
ВойниВелика отечествена война

Александър Кирилович Ушаков (1920 – 1992) е съветски офицер, самоходен артилерист, участник във Великата отечествена война, герой на Съветския съюз (1944).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 24 февруари 1920 г. в село Ломовка, област Богородицк, провинция Тула, в многодетно семейство.

През 1929 г. семейство Ушаков се премества в района на Кузнецк на Сибирската територия (Иганино от Казанковския селски съвет). Александър Ушаков учи в училището в Сталинск, а след това Новосибирск, където завършва 10 клас на средно училище номер 29.

В редиците на Червената армия от 1939 г. Известно време той служи в подразделенията на Забайкалския военен окръг в Монголия (първо учи в полково училище, след това като ръководител на отряд). На фронтовете на Великата отечествена война от октомври 1941 г. Той беше командир на артилерийския разузнавателен отдел, артилеристът и командир на самоходната артилерийска част. Участва в битките за разбиване на германците край Москва, воюва край Ржев, на Курската издутина, Украйна, Полша и Германия. След войната служи в Лвовския военен окръг. Демобилизиран през 1946 г.

Работил е в Централния изследователски институт по химия и механика.

През 1952 г. завършва Московския институт за външна търговия.

Работил е в Министерството на външната търговия на СССР, в Държавния комитет на СССР за външноикономически отношения, в Търговската мисия на СССР в Дания през 1952 – 1954 г., в посолството на СССР в Индонезия през 1958 – 1963 г., в апарата на ЦК на КПСС, в Международното книгоиздателство.

Умира на 30 октомври 1992 г. в Москва.