Александър Чакъров (Щип)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за дееца на ВМОК. За дееца на ВМОРО от Струга вижте Александър Чакъров.

Александър Чакъров
български революционер
Роден

Етнос българи

Александър К. Чакъров е български революционер, деец на Македоно-одринския комитет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Чакъров е роден в град Щип, тогава в Османската империя. Чакъров е един от първите революционни дейци в Скопски революционен окръг.[1] Присъединява се към основания в 1895 година Македонски комитет. През есента на 1895 г. Чакъров навлиза с чета във Винишко с намерение да вдигне въстание. Председателят на винишкия комитет на ВМОРО Георги Иванов се свързва с Гоце Делчев и по негово разпореждане на Чакъров е предложено да се присъедини към ВМОРО или да се върне. Срещнал противодействие от страна на местните комитети на революционната организация, Чакъров се завъръща в България и продължава своята дейност сред върховистките кръгове в София.[2] Издава вестник „Автономия“.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Никола Зографов за установяване на връзки с Гоце Делчев и организиране на пункта в Кюстендил, както и за борбите вътре в освободителното движение, в: Гоце Делчев. Спомени, документи, материали, Институт за история при Българската академия на науките, Наука и изкуство, София, 1978, стр. 71.
  2. Кьосев, Дино, „Гоце Делчев Писма и други материали“, БАН, Институт за история, София 1967, стр. 51, 52, 60, 61, 274, 275.
     Портал „Македония“         Портал „Македония