Алексей Орлов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алексей Орлов
руски граф и генерал

Роден
Починал
Москва, Русия
ПогребанВелики Новгород, Русия
Алексей Орлов в Общомедия

Алексей Григориевич Орлов е руски държавен и военен деятел, генерал-аншеф, от обкръжението на императрица Екатерина II, брат на нейния фаворит граф Григорий Орлов.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от дворянския род Орлови. Баща му Григорий Орлов е бил губернатор на Новгородска губерния.

След като завършва образованието си в Сухопътния корпус, започва военна кариера в Лейбгвардейския Преображенски полк, става сержант през 1762 г. Участва в преврата от 1762 г., когато е свален император Петър III и на негово място е възкачена съпругата му императрица Екатерина II. Според версия именно той, а не брат му, убива сваления император. Скоро след коронацията на Екатерина получава титлата граф, както и повишение в чин генерал-майор.

По време на Руско-турската война от 1768 – 1774 г. командва средиземноморската ескадра на руския флот и в битката при Чешме нанася катастрофално поражение на турския флот.

След смъртта на императрица Екатерина II на трона се възкачва император Павел I – син на сваления император Петър III. Орлов емигрира в Дрезден с дъщеря си. След като на престола се качва император Александър I през 1801 г., графът се завръща в Русия и се установява в Москва.