Алексий Врана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Врана.

Алексий Врана
византийски военачалник
Роден
Починал
1187 г.
Семейство
ДецаТеодор Врана

Алѐксий Вра̀на (на гръцки: Ἀλέξιος Βρανᾶς) е византийски благородник и военачалник от края на 12 век. Умира през 1187 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Алексий Врана има родствена връзка с Комнините. Той е синът на Михаил Врана и Мария Комнина, която е праплеменница на Алексий I Комнин. Самият той е женен за Анна Ватацина, племенницата на Мануил I Комнин, а сестра ѝ Теодора е любовница на Мануил.

Врана е един от относително малкото военачалници, които не се вдигат на бунт срещу Андроник I Комнин, за което бива награден от императора с издигане в званието протосеваст. Врана предвожда няколко успешни походи от негово име, съответно през 1183 г. срещу унгарския крал Бела III, през 1184 г. срещу въстанието, оглавено от Андроник, Исаак II Ангел и Алексий III Ангел и през 1185 г. срещу норманските нашественици на Вилхелм II Сицилиански, които разбива в Битката при Димитрич.

През 1187 г., малко след възцаряването на Исаак II Ангел, Врана е изпратен да потуши Въстанието на Асен и Петър в българските земи, които по това време са под византийско владичество. Този път военачалникът се опълчва на императора, но е победен от Конрад Монфератски – родственик на императора, който ръководи цетъра на имперските части по време на сражение. Врана ранява Конрад, който въпреки това успява да го свали от коня, пробождайки лицето му с копие. След това Алексий Врана е обезглавен от войниците на Конрад. Главата му е занесена в двореца, където е поругана и използвана като топка, след което е показана на съпругата му Анна, която (според историка Никита Хониат) приема смело ужасяващата гледка.

Вероятно след смъртта на Алексий неговият син Теодор Врана става любовник на византийската императрица Агнес Френска. По сведения на западния летописец Алберик Троа-Фонтен, те продължават връзката си до 1193 г. Алексий Врана има и една дъщеря, вероятно наречена Евдокия, която се омъжва за сина на севастократор Йоан Дука – Исаак Ангел.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Κ. Βάρζος, Η γενεαλογία των Κομνηνών (Θεσσαλονίκη, 1984) K. Varzos, Ē genealogia tōn Komnēnōn (Thessalonica, 1984)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • O city of Byzantium: annals of Niketas Choniates tr. Harry J. Magoulias (Detroit: Wayne State University Press, 1984) especially pp. 208 – 214.
  • Kazhdan, Alexander, ed. (1991), Oxford Dictionary of Byzantium, Oxford University Press, p. 320, ISBN 978-0-19-504652-6

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alexios Branas в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​