Алексий Комнин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алексий Комнин, мозайка в Света София, Константинопол.
Йоан II Комнин и Алексий, миниатура от 1125 г.

Алексий Комнин (на гръцки: Ἀλέξιος Κομνηνός, на латински: Alexius Comnenus, * февруари 1106 в Балабиста в Македония, † 2 август 1142 в Аталия, Памфилия) е най-голямият син на византийския император Йоан II Комнин (1118-1143) и на Пирошка Арпад. Той е потенциален наследник на имперския престол и съ-император на Византия от 1122 до смъртта си 1142 г. По-голям брат е на византийския император Мануил I Комнин.

Алексий става съ-импеартор с баща си през 1122 г., когато е на 16 или 17 г.

През лятото 1142 г. Алексий умира на 36 години в град Аталия (днес Анталия) по време на военен поход на баща му. Братята му Андроник и Исак отиват там, за да закарат тялото му в Константинопол.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Той се жени вероятно първо през 1119 г. за Евпраксия (Добродиея) Мстиславна от Киев, дъщеря на Мстислав I, княз на Киев, и втори път за Екатерина (Ката) Грузинска, дъщеря на Давид IV от Грузия.

Неговата дъщеря Мария Комнина се омъжва за пансеваст Алексий Аксух, дук на Киликия, син на Йоан Аксух, велик доместик (главен командир на византийската войска), който е приятел на Йоан II. Те са родители на Йоан Комнин "Тлъсти", конкурент на Алексий III Ангел. Теодора Аксухина, съпруга на на император Алексий I от Трапезунд, е вероятно дъщеря на Йоан Тлъсти.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]