Алексий II Московски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алексий II Московски
московски патриарх
Patriarch Alexius of Russia.jpg
Роден
Починал
Погребан Елоховски събор, Москва, Русия

Религия Православна църква
Награди За заслуги към Отечеството I степен
За заслуги към Отечеството II степен
Червено знаме на труда (СССР)

Подпис Автограф Алексия Второго 2008.jpg
Уебсайт
Алексий II Московски в Общомедия

Алексий II е 15-ият патриарх на Москва и цяла Русия. Предстоятел е на Руската православна църква в периода от 10 юни 1990 до 5 декември 2008 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е като Алексей Михайлович Ридигер в Талин, Естония, в семейството на руски емигранти. Потомък е на германския балтийски благороднически род фон Рюдигер, част от който приема източното православие през 18 век.

Завършва богословие в Ленинград през 1949 година. Ръкоположен е за дякон през 1950 година, след това става свещеник и монах. През 1953 година завършва Ленинградската духовна академия.

През 1961 е назначен за епископ на Талин и Естония. За архиепископ е избран от 1964 и само след 4 години през 1968 вече е митрополит. От 1986 година до избора му за патриарх е митрополит на Новгород и Ленинград (Санкт Петербург). След смъртта на патриарх Пимен I през 1990 Алексий е избран за новия предстоятел на Руската православна църква.

Пимен I Руски патриарх (10 юни 1990 – 5 декември 2008) Кирил I
     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Православие“         Портал „Православие          Портал „Русия“         Портал „Русия