Ален Полц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ален Полц
Polcz Alaine
Родена
Починала
Погребана Фаркашрети, Будапеща, Унгария

Националност Флаг на Унгария Унгария
Професия писател, психолог
Семейство
Съпруг Миклош Ме́сёй

Д-р Ален Полц (Клуж-Напока, 7 октомври 1922 – Будапеща, 20 септември 2007) е унгарски психолог, писател, унгарският пионер в танатологията (изследване на смъртта и траура), основателка на Фондация „Унгарски хоспис“, съпруга на писателя Миклош Месьой, носител на награда „Кошут“.

Живот и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Полц се омъжва на 19-годишна възраст, но по време на Втората световна война бива ранена и изпада в клинична смърт, след като претърпява ужасяващи страдания, поради постоянното групово изнасилване от страна на съветските войници, изтезанията и лишенията. Бракът ѝ също се разпада, и това, и ужасите на войната оставят своя отпечатък върху целия ѝ живот. През 1949 г. завършва специалност психология във Факултета по хуманитарни науки на университет „Лоранд Йотвьош“. През същата година се омъжва за втори път, за писателя Миклош Месьой, бракът ѝ с когото продължава до смъртта на съпруга ѝ през 2001 година.

В началото на кариерата си Ален Пьолц практикува арттерапия за психично болни, а по-късно се занимава с игрова диагностика. От 1970 г. работи във Втора детска клиника на ул. „Тюзолто“, където е психолог на много тежко болни и умиращи деца и техните близки. Тя първа в Унгария създава през 1976 година игрална зала в клинично отделение, както и отделна стая за родители. През 1991 г. основава и Фондация „Унгарски хоспис“.

Творби и изобретения[редактиране | редактиране на кода]

Игровите методите на Ален Полц, с които поставя основите на тестовете с кукли „Игрови свят“, се използват от много психолози. За двойствеността на живота на Полц говори това, че макар в бранша да е известна с психологията на смъртта, тя развива също толкова значителна дейност в областта на детската психология.

Едно от последните ѝ новъведения в детската психология е „продължение“, усъвършенстване на „Игрови свят“ – тест с кукли, който съответства на визуалната ориентация на детето, тоест е изобразителен, драматичен, символизиращ, осигурява проекциите и реакциите на емоциите. По своята функция тази игра е подобна на куклените и на тези в „Игрови свят“, тъй като помага да се опознае детският свят, а също и наблюдателността и изобретателността. Развива адаптивността, когато детето играе с възрастен, който му помага в играта, допринася за освобождаването от задръжките и срамежливостта. Детето се идентифицира с играчката, като всяка фигура дава много възможности за идентификация.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • 1991 – „Книга на годината“ за романа ѝ „Жена на фронта“
  • 1992 – Награда „Тибор Дери“
  • 2001 – среден кръст на Ордена за заслуги на Република Унгария

Книги, издадени на български[редактиране | редактиране на кода]

  • „Жена на фронта“ (Asszony a fronton), 1991, изд. „Панорама“, прев. от унг. Йонка Найденова