Ален мак (компания)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ален мак.

„Ален мак“ АД е най-старата козметична компания в България със седалище в Пловдив, основана през 1892. Компанията е първоначално държавна собственост, но е приватизирана 1993. Компанията изпада в несъстоятелност през 2011 година, поради невъзможност да обслужва облигационен заем.[1]

"Ален Мак България" ЕАД е компанията-собственик на акциите на производственото предприятие, която към момента извършва търговска дейност.През 2012 година "Ален Мак България" ЕАД е купена от най-голямата козметична компания на българския пазар "Рубелла Бюти" АД.

Нейни популярни продукти са кремът за бръснене с марка „Каро“, избелващ крем "Ахромин", пастата за зъби „Поморин“, шампоанът за деца „Кря-Кря“. Освен тях компанията предлага и други козметични продукти, а в миналото предприятието в Пловдив е произвеждало дори и храна за космонавти.

Продуктите на компанията са особено популярни на руския и украинския пазари и в останалите държави от ОНД. Това е и причината през 2004 г. част от производството на компанията, предназначено за тези пазари, да бъде изнесено в Киев, Украйна. Производството за българския пазар си остава в Пловдив.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]